«Світлична – «хранитель інституційної пам'яті» прифронтової області. Шанси її очолити у неї вищі», - політолог

Неділя, 2 жовтня 2016, 17:01
Конкурс на заміщення вакантної посади Голови Харківської обласної державної адміністрації підходить до свого завершення і 4 жовтня харків’яни дізнаються ім’я нового очільника області.
«Світлична – «хранитель інституційної пам'яті»  прифронтової області. Шанси її очолити у неї вищі», - політолог

Про це на власній сторінці в мережі «Фейсбук» написала політолог, доктор політологічних наук Галина Куц. За її словами, у процедурі обрання відбулися зміни, які дозволили їй стати більш відкритою порівняно з минулим роком. Вона підкреслила, що свідчить про те, що виборчий процес стає більш демократичним, а елемент виборності, що був внесений внесений конкурсом, сприяє легітимації цього політико-владного інституту.

«Адже цілком зрозуміло, що в обраного шляхом демократичних процедур посадовця легітимаційний потенціал значно вищий, ніж у призначеного «зверху» чиновника, – зазначила Галина Куц, – тобто, за таких умов спостерігається зростання довіри громадян до політичної влади, що важливо для нашої прифронтової області. Аванс довіри, наданий новообраному Голові ХОДА, здатний стати суттєвим важелем при прийнятті суспільно важливих для нашого регіону рішень».

За словами політолога, претенденти на посаду є відомими людьми, а саме конкурентне середовище цікаве та розмаїте. Крім того, перемога забезпечить очільнику ще вищий легітимаційний потенціал, адже дана посада буде здобута не номінально, а у реальній конкурентній боротьбі.

Також вона підлилася власними прогнозами щодо обрання майбутнього очільника області. «Звісно, найбільше шансів (з-поміж усіх претендентів) обійняти означену посаду має наразі Юлія Світлична, яка на сьогоднішній день є виконуючою обов’язки Голови ХОДА, – написала Куц, – саме вона виступає в ролі «хранителя» інституційної пам’яті (зокрема, двох останніх буремних років), що забезпечить певну сталість політичного процесу на регіональному рівні. Ця інституційна пам'ять – з огляду на прифронтовий статус Харківської області – доволі унікальна. Вона включає і нові формати взаємодії влади з суспільством, і комплекс проблем, пов’язаних з війною (переселенці, армія, волонтери та ін.), і посилені акценти на проблематиці безпеки тощо. Крім того, Ю. Світлична є представником нового покоління, певним чином презентуючи у владних органах політиків молодої генерації».

«Звичайно, безхмарною діяльність новообраного очільника ХОДА не буде, з огляду на високий рівень відповідальності, який передбачається цією посадою, – підкреслила вона, – хочеться побажати конструктиву, зокрема, у діалозі між владою та громадянами».

comments powered by HyperComments