Викривачі інформації можуть розраховувати на захист Закону. Але тут необхідна підтримка громади

Юлія Гуш  |  Понеділок, 3 жовтня 2016, 14:49
Тепер люди, які викривають інформацію про факти корупції, розкрадання грошей чи інші правопорушення та злочини, мають бути захищені новим законом.
Викривачі інформації можуть розраховувати на захист Закону. Але тут необхідна підтримка громади

Про значення цього закону для всього українського суспільства говорили під час прес-конференції, в якій взяли участь як українські, так міжнародні експерти.

Мова йшла про Закон «Про захист викривачів інформації». За задумом його авторів, він захищатиме людей, що оприлюднюють інформацію про розкрадання, корупцію, катування міліції, випуск неякісної продукції, а також про інші злочини та порушення прав людини. Даний закон забороняє звільняти з роботи самого викривача та притягувати його до юридичної відповідальності. Також закон забезпечить певні соціальні гарантії для цієї особи.

«Більше року тому наша організація почала виконувати проект, присвячений даному нормативного акту, – розповіла Олена Шостко, голова ради ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції», – ми зрозуміли, що це є дуже важливим для України. Також у цьому брали участь правники декількох громадських організацій, які об’єдналися в коаліцію під назвою «Ініціатива 11».

За її словами, за останні півроку в Україні було засуджено 227 корупціонерів, 22 з яких потрапили за ґрати. А що стосується Харківської області, то тут було засуджено шестеро корупціонерів і двоє із них – до позбавлення волі. Проте для вдалої реалізації цього закону необхідна небайдужість та активність з боку громадськості.

«Неможливо обійтися без активної дії громадян, – підкреслила Олена Шостко, – основна мета закону не тільки захищає людей, які повідомляють про корупційні правопорушення. Він стосується і тих, хто повідомляє про зловживання, про порушення прав людини, які призводять до великих загроз здоров’ю, життю людини, екологічним катастрофам».

Вона пригадала випадок з масовим отруєнням сурогатним алкоголем. За словами Шостко, якби хтось з громадян повідомив про правопорушення, то такої кількості смертей вдалося би уникнути. Вона зазначила, що в розвинутих країнах саме громадськість впливає на їх життя. Проте в Україні люди часто обурюються, наприклад, корупцією, але тільки 2% громадян повідомляють про відповідні порушення.

comments powered by HyperComments