Ідеологією партії «Азова» буде «модернізований» націоналізм

Ростислав Касьяненко  |  П'ятниця, 7 жовтня 2016, 18:18
14 жовтня ветерани полку «Азов» та активісти Цивільного Корпусу «Азов» під керівництвом Андрія Білецького офіційно оголосять про створення політичної партії.
Ідеологією партії «Азова» буде «модернізований» націоналізм

Про ідеологію нової політичної сили в інтерв'ю «Варті» розповів голова ЦК «Азов» Олег Ширяєв:

«Я бачу коріння нашої організації у «визвольних процесах» початку і середини ХХ століття, в яких брали участь Степан Бандера, Роман Шухевич, Ярослав Стецько, про які писав, працюючи в Харкові, Микола Міхновський – ось це український націоналізм. Хто ще може врятувати країну, крім здорових патріотів з щирою національною ідеєю?».

Проте в «Азові» вважають, що класичний націоналізм потребує модернізації для того, щоб відповідати вимогам часу.

«Є такі поняття: «місце/час/обставини». Те, що було добре для 20-х чи 40-х років минулого століття, що було добре для українських дисидентів 80-х, не може бути на 100% так само прийнятним зараз. Звичайно, базові ідеї такими і залишаються. Але, якщо заглиблюватися, як будували в країні економіку, міжнародні відносини, то в цих моментах вже потрібно відштовхуватися від місця, часу і обставин», – вважає Ширяєв.

На думку голови ЦК «Азов», основою сучасногого націоналізму мають бути цілісність і проукраїнська політика, перш за все, в підтримці державності на всіх рівнях: економіка, освіта, міжнародні відносини.

«За 25 років незалежності наші національні інтереси ставилися в найтемніший куток кімнати під назвою «Україна». Всі державні інтереси продавалися, будь-то газові відносини, ядерний статус і т.п. Ми не повинні бути державою-маріонеткою в руках заходу чи сходу».

Олег Ширяєв рішуче відкидає звинувачення у симпатіях партії до італійського фашизму чи німецького нацизму: «Ми не говоримо про те, що наша держава або нація переважає над іншими, ми не розширюємо кордони нашої імперії. Ми, перш за все, хочемо залишити за собою своє – усталену територію України, яка була на момент початку 2013 року. Тобто, звичайно ж, український Донбас та український Крим».

comments powered by HyperComments