У Харкові здійснений обхід сумнозвісних «наливайок». І знову виявлені значні порушення

Юлія Гуш  |  Вівторок, 11 жовтня 2016, 17:23
Цього разу перевірку так званих «наливайок» здійснювали представники податкової служби та активісти цивільного корпусу «Азов». Діяли за такою схемою – спочатку вони купували алкоголь та фіксували це на камеру, а потім до даного закладу заходили експерти та журналісти.
У Харкові здійснений обхід сумнозвісних «наливайок». І знову виявлені значні порушення

Першою точкою, до якої вони навідались, був заклад сумнівної якості на вулиці Коцарській. Ні ліцензії, ні куточка покупця, ні касового апарату там не було. Продавчиня Наталія Стрєляна виправдовувала цей факт тим, що заклад щойно відкрився, а сама вона працює тут тільки перший день, тому і не знає жодної необхідної інформації. А щодо пляшки горілки на столі, яку помітили активісти, то тут продавчиня повідомила, що вона вчора просто святкувала з друзями. Про випадки масового отруєння їй відомо: «Знаю. Але це ж не від заводської горілки вони загинули», – підкреслила вона.

«Ми будемо викликати оперативне управління, – розповіла начальниця Відділу акцизу центральної ОДПІ міста Харкова Алла Піненко, – якщо не буде даного підприємця, будемо викликати оперативне управління, яке діятиме вже в межах чинного законодавства. Будуть вилучати товар, будуть оглядати точку, проводити обшукові заходи».  

«У нас є реалізатор, який відмовляється від отримання будь-яких документів, – зазначив головний інспектор Центральної податкової міста Харкова Роман Ботенко, – якщо підприємець не приїжджає у відповідний термін, то ми надаємо наказ про перевірку реалізатору. Вона проводила розрахункові операції та взяла гроші, що було зафіксовано на відео. За продану горілку на розлив».

Згодом приїхав чоловік, який, вірогідно, є власником даного закладу. Він не захотів називати своє повне ім’я на камеру, проте представився Євгеном. За словами чоловіка, він зняв дане приміщення в оренду. Його запитали, чи не боїться він смертельних випадків. І Євген відповів так: «Ми поставили тільки холодильники з пивом. Ми з друзями святкували наше нещодавнє відкриття. До нас тут працювали люди. Так, тут була «наливайка»». На питання, чому тут продають горілку з-під столу, він сказав, що нічого не знає та пообіцяв запитати про це свою продавичню.

Під час перевірки була зафіксована низка порушень. В першу чергу, адміністративних – продаж горілки, чия ціна нижча по собівартості, торгівля без ліцензії, а також, можливо, залучення до роботи працівника, якого не було оформлено згідно з трудовим кодексом. Всі матеріали згодом будуть передані до прокуратури. Приміщення буде оглянуте, а горілку заберуть на експертизу на наявність етанолу. А якщо він таки буде виявлений, то це вже тягне за собою кримінальну відповідальність.

«Як все відбувається: проходить закупівля, ми знімаємо все на відео, – пояснив активіст ЦК «Азов» Кирил Магденко, – потім ми викликаємо поліцію. Вона приїжджає та складає акт про незаконний продаж алкоголю… Якщо немає документації, то вони повинні все це вилучити. І горілка має пройти експертизу. Всі точки, з якими ми займалися, всі закриті. Це вже більше 20. Ми на цьому зупинятися не будемо. Щоб закрити абсолютно всі».

У ще одній сумнівній точці, де продавали алкоголь, була також зафіксована низка порушень. Там вже знаходились відвідувачі, а один із них явно був в стані алкогольного сп’яніння. І цього разу продавчиня вже не була такою вихованою і поводила себе досить агресивно.

«Приміщення має бути не менш ніж 20 кв.м., – зазначив Роман Ботенко, – а в цьому павільйоні такого немає. Ми зараз будемо розбиратися і викликати слідчу групу, щоб розібралися, на якій основі їм видали ліцензію. В кутку є інформація про продавця. Це Швець Оксана Володимирівна. Але ми будемо виясняти, видавалась та ліцензія під цей павільйон чи під інший». Алла Піненко у свою чергу додала, що, за словами власниці, договір був отриманий зовсім на іншу точку. Крім того, журналістами та активістами була помічена велика баклажка з прозорою рідиною. Що там знаходилось – проста вода чи горілка – вияснити не вдалось.

Також, як і минулого разу, в даній точці горілку наливають за ціною, нижчою по собівартості. «По даній адресі ми провели закупівлю спритних напоїв, – розповів Кирил, активність ЦК «Азов», – на горілці написано, що це «Хлібний дар», але зовсім невідомо, що там є. Її вартість разом з кавою – 14.50 гривень. Це взагалі безглузда ціна. За таку ціну нормальну горілку не купиш».

Також є значні нарікання щодо розміщення даного закладу – поруч знаходиться дитячий майданчик та дві школи. За словами Алли Піненко, згідно Закону 481, на території навчальних закладів та закладів охорони здоров’я взагалі не має бути розміщено подібних точок. Це означає, що саме її розташування – це вже порушення закону.

«Більший резонанс виникає через те, що тут розміщений дитячий майданчик, – розповів Кирил, – тут гуляють діти. Неодноразово до нашої організації зверталися люди, які казали, що тут алкоголіки починають напиватися, створювати галас». Місцеві мешканці, судячи із запитань журналістів, явно незадоволені подібним сусідством. За словами активіста, батьки просто бояться за життя власних дітей. І не дарма, якщо взяти до уваги, що можуть витворяти деякі люди в стані алкогольного сп’яніння. Під час тієї перевірки був лишень полудень, але вже можна було побачити нетверезих осіб».

comments powered by HyperComments