Харків вперше приєднається до проведення Maker Faire – фестивалю науки та мейкерства

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 28 жовтня 2016, 12:43
5 листопада в Харкові відбудеться перший фестиваль Kharkiv Mini Maker Faire, який об’єднає інженерів, винахідників та просто креативний людей.
Харків вперше приєднається до проведення Maker Faire – фестивалю науки та мейкерства

Фестиваль Maker Faire вперше почав проводитися в США у 2006 році. Спочатку він виник як спонтанний ярмарок, але згодом став справжнім національним трендом. Фестиваль являє собою суміш науки, ІТ-технологій, ремесл, які привертають технічних ентузіастів, дослідників, крафтерів та інженерів. На сьогодні подібні заходи проводяться в різних країнах світу – від Нью-Йорку до Токіо. В Україні він з’явився тільки два роки тому, а в Харкові він буде проводитися вперше.

«Це буде ярмарок, присвячений мейкерству, – розповів Антон Кулик, співпродюсер фестивалю, – мейкери – це люди, які полюбляють робити власними руками якійсь цікаві речі. Це можуть бути інженери, винахідники, хендмейдери.... Хто завгодно. І Maker Faire це, по суті, свято творчості, креативності та культури мейкерства. Коли всі мейкери збираються на одному ярмарку і показують місту те, чим вони займаються, чому це важливо, зацікавлюють інших людей. А гості у свою чергу мають нагоду приторкнутися до творчості, процесу творення та мейкерства.... Згідно ідеології Maker Faire, кожна людина є мейкером, але не всі доходять до того, щоб створювати щось власними руками».

За його словами, на першому фестивалі відвідувачі можуть побачити, хто саме в Харкові займається мейкерством. Це дасть можливість різним спільнотам скооперуватися між собою, перезнайомитися створити відповідну платформу задля майбутнього співробітництва. Наприклад, Харків представлятимуть спеціалісти зі сфери робототехніки, віртуальної реальності, люди, які займаються технічною освітою, проводять різноманітні майстер-клас та воркшопи з електроніки та робототехніки тощо.

«Ми вже їздили на фестиваль Maker Faire в Києві з ініціативою, яка пов’язана з роботами з фізики, – розповів співзасновник «Гараж Хабу» Іван Пугачов, спікер фестивалю, – тоді було дуже багато людей. Я, як учасник, не зміг потрапити на всі виставки та майстер-класи. Але, судячи з відгуків людей, всім було дуже цікаво».

На фестивалі Maker Faire відвідувачі можуть побачити презентації різноманітних шкіл програмування та робототехніки, досліди з хімії та фізики, гонки квадрокоптерів, приклади 3D-друку, виставку об’єктів промислового дизайну тощо. Спікери підкреслили, що мейкерство зараз актуальне. Це напрямок, який активно розвивається і його чекає велике майбутнє, як це свого сталося сталося з ІТ-технологіями, які на сьогоднішній день є дуже затребуваними в різних галузях.

Фестиваль пройде 5 листопада в головному корпусі ХНУ радіоелектроніки. Програма фестивалю.

comments powered by HyperComments