У Харкові спеціалістів навчатимуть, як долати травми та налагоджувати діалог в соціумі

Середа, 2 листопада 2016, 14:07
В Україні та, зокрема, в Харкові, триває реалізація проекту «Подолання – з конфліктів до діалогу та подолання травми».
У Харкові спеціалістів навчатимуть, як долати травми та налагоджувати діалог в соціумі

У його межах заплановані різноманітні дискусії та обговорення на тему травмпедагогіки для співробітників сімейних центрів, шкіл, служб надання психологічної допомоги, педагогів та працівників дитячих закладів. Під час цих заходів вони можуть дізнатися, у чому полягає специфіка травми, її наслідки та вплив як на саму людину, так і на суспільство в цілому.

Ольга Пішель, керівниця проекту «Подолання – з конфліктів до діалогу та подолання травми», розповіла про організацію «Культура Південного Сходу», яка займалася аналогічними проблемами в Німеччині. Вона виникла в Берліні в 1993 році під час війни в країнах колишньої Югославії, коли туди приїхали перші біженці.

«І так як це були люди з різних країн, де ще тривав конфлікт, їм було не тільки важко інтегруватися до нового середовища, – зазначила вона, – вони ще не могли спілкуватися один з одним. Тому задача полягала також в тому, щоб допомогти їм знайти спільну мову і вступити в діалог з один одним».

Організація також зреагувала на події в Україні. За словами Ольги Пішель, той досвід, який вона отримала за роки своєї діяльності, може бути реалізований і тут.

«Як показав досвід колишньої Югославії, причиною конфліктів, причиною цих непорозумінь, дуже часто є наслідки травм, які не були опрацьовані, якими не займалися, про які не говорили. І які невидимі».

Ольга Клименко, психолог «Карітас Харків», зазначила, під час реалізації проекту буде і застосовуватися німецький досвід, і враховуватися специфіка українських реалій. І завдяки співпраці різних організацій, буде створена платформа, в межах якої буде надаватися безкоштовна психологічна допомога людям, що пережили травму.

«Ми налаштовані на те, щоб об’єднати громадські організації, які існують в Харкові, – підкреслила вона, – і навіть держструктури та школи. Для того, щоб передавати професіоналізм та досвід тим колегам, які можуть надавати допомогу на більш професійному рівні».

Проект являє собою комплексну програму. Його перша частина полягає в допомозі з подолання травми конкретного індивіда. В її межах були сформовані групи людей, які безпосередньо постраждали від військових дій. Це діти та їх сім’ї, військові, родини загиблих. Психологів та волонтерів навчатимуть, як краще допомогти саме цій категорії населення. А друга – в допомозі подолання травми самого соціуму. Наприклад, в Україні вже пройшла низка воркшопів з ненасильницької комунікації.

Крім того, 8 грудня в Харкові відбудеться громадський форум, учасники якого поговорить про проблему травми індивіда та суспільства, а також проведуть комплексний аналіз ситуації, що склалася в країні.

comments powered by HyperComments