Молодим переселенцям допоможуть краще інтегруватися в новому середовищі

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 11 листопада 2016, 14:38
У Харкові стартувала програма інтеграції дітей та молоді з числа внутрішніх переселенців, яка допоможе їм краще адаптуватися до нових умов та інтегруватися в суспільство.
Молодим переселенцям допоможуть краще інтегруватися в новому середовищі

Програма реалізується БО «Благодійний фонд «СПЕКТОР ПЛЮС»» сумісно з німецькою організацією GIZ. Вона спрямована на те, щоб сформувати сприятливе соціально-психологічне середовище задля налагодження діалогу між переселенцями та місцевими мешканцями.

«Коли в країні з’явилася необхідність в підтримці саме цієї категорії населення, то у нас було вже достатньо досвіду та можливостей для того, щоб надати їм допомогу, – розповіла Людмила Терещенко, керівниця БО «Благодійний фонд «СПЕКТОР ПЛЮС»», – коли ми розробляли програми психосоціальної допомоги, ми довго шукали партнерів, які би підтримали нас у цьому напрямку. І нарешті в організації GIZ ми такого партнера знайшли».

Вона розповіла, що в Харкові зараз проживає чимало молодих переселенців з дітьми. У них є освіта, щоб освоїтися на новому місці, проте у них немає часу ні на участь в розважальних та культурних заходах, ні на отримання необхідної психологічної допомоги. А дана програма передбачає проведення заходів, спрямованих на вирішення психологічних проблем дітей та молоді, тренінги з психологічної реабілітації, проведення різноманітних культурних, розважальних та спортивних заходів.

Денис Ткачов, координатор проекту «Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами» німецької федеративної компанії GIZ додав, що проект діє на території Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

«Це області, які прийняли найбільшу кількість переселенців, – зазначив він, – а Харківська, як ви знаєте, прийняла найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб. І вона дійсно в пріоритеті роботи нашої організації. Ми підтримуємо низку проектів і самі реалізуємо такі напрямки, як підвищення кваліфікації спеціалістів, вивчення та впровадження нових методик, робота с психосоціальної підтримки тощо».

Заплановано, що в даному проекті буде задіяно близько 800 людей. До нього можуть долучитися і місцеві мешканці хоча, звісно, пріоритет надаватиметеся внутрішнім переселенцям (наприклад, під час надання психологічної допомоги). Передбачається, що весь цей комплекс заходів допоможе їм вдало інтегруватися в соціум та отримати для цього необхідну допомогу та підтримку.

comments powered by HyperComments