На Харківщині створено чотири об’єднані громади

Юлія Гуш  |  Четвер, 8 грудня 2016, 17:33
На території Харківської області вже було створено чотири об’єднані громади, які переходять на спільний бюджет з 1 січня 2017 року.
На Харківщині створено чотири об’єднані громади

Про це розповіли представники Регіонального відділення Асоціації міст України під час прес-конференції, присвяченій Децентралізаційному марафону.

Оскільки, це стосується також прямих стосунків з державою відносно бюджету, говорити про те, як вони вже змогли використати цю можливість, ще надто рано, відзначають спеціалисти.

"Але можна сказати, що в них значно збільшились бюджети за рахунок державних трансфертів, а також з тих податків, які будуть їм надходити як об’єднаній громаді, – говорить керівник відділення Асоціації міст України Віктор Мірошник, – у нас в такому режимі поки ще ніхто не працював. Вони тільки з 1 січня будуть працювати як об’єднані територіальні громади.  Що це дасть? В першу чергу ті преференції, які надає держава об’єднаним громадам. Так вони зможуть ефективніше використовувати свої кошти на соціально-економічний розвиток та надавати більш якісні послуги"
 
За його словами, створюється нова інфраструктура для надання послуг членам цих громад. Наприклад, покращаться послуги у сфері освіти та медицини. Зокрема, в медичній сфері передбачено три рівня надання послуг – це первинна медична допомога, вторинна і третинна. Наприклад, місцеві мешканці не будуть змушені їхати в центр задля того, щоб отримати якусь довідку. Бо такі послуги вони зможуть отримувати на місцях.

Зміни торкнуться і інших напрямків сфери послуг для населення.
 
"На сьогоднішній день в якості прикладу можна навести Пісочинську раду, яка стане центром об’єднаної громади після отримання позитивного висновку ХОДА щодо того, що вони відповідають плану, – розповіла Наталія Олексенко, консультант з бюджетних питань,  – ще не завершилась процедура об’єднання, але в зв’язку з тим, що вони стоять на цьому шляху, держава разом з обласною радою виділила кошти. З місцевого бюджету будується дуже гарна школа в Пісочині, будується спортивний майданчик".

Вона також додала що, в Мерефі та Рогані  за рахунок грантівських коштів будуть побудовані нові адмінцентри. До цих громад надходили кошти з Фонду регіонального розвитку. Наприклад, на Мерефу було виділено 140 мільйонів гривень за поточний рік. За словами Олексенко, на місцях така практика буде тривати і надалі. Вона підкреслила, що на сьогоднішній день громадам варто об’єднуватися на місцях задля покращення рівня життя населення.

Варто також відзначити,  що надходження з державного бюджету зросли у порівняно з 2014 роком, коли децентралізація ще не стартувала. За цей рік сума склала майже 256 мільярдів гривень. Якщо брати до уваги Харківську область, то в 2014 році надходження  склали трохи більше 14 мільярдів, в 2015 – 18,5 мільярдів, а за 9 місяців поточного року – вони дійшли до відмітки в 16 мільярдів гривень. 

comments powered by HyperComments