«На радіаційний попіл»: під Харковом продемострували суперзброю української армії

Справжня Варта  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 21:11
Принципово нова зброя здатна декого перетворити якщо не на радіаційний, то просто на попіл.
«На радіаційний попіл»: під Харковом продемострували суперзброю української армії

На території навчального полігону Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» учені факультету військової підготовки продемонстрували новий принцип стрільби з міномета, за яким замість традиційного порохового заряду використовується метод газодетонаціонного підриву. Така зброя здатна вирішити завдання боротьби з протитанковим озброєнням при стрільбі на ближні дистанції.

Особливість цієї технології полягає в тому, що під час вибуху газів зброя не залишає після себе продукти згоряння і гільзи. Крім того, снаряд вражає ціль з тією ж ефективністю, що і порохові аналоги. За словами розробників, ідея з'явилася після вивчення досвіду бойових дій на сході України, коли можна говорити про широкомасштабне застосування бронетанкової техніки. Специфіка виконання бойових завдань була найчастіше пов'язана з веденням бойових дій в міських умовах або на ближніх дистанціях, що викликає необхідність встановлення на бронетехніку сучасних засобів вогневого ураження ближнього бою.

Наразі не створено пристроїв для метання боєприпасів, які могли б повноцінно замінити артилерію і в яких застосовуються порохові метальні заряди. Разом з тим існуючі недоліки порохових зарядів у вигляді обмеженого терміну зберігання і сильній залежності від температурних умов обумовлюють необхідність пошуку альтернативних джерел метання.

Напрацювання вчених дозволяють проводити гуманітарне розмінування шляхом детонаційного підриву боєприпасів.

Зразки вже було продемонстровано на виставці озброєнь.

Фото: Сергій Козлов

comments powered by HyperComments