Жителі Чугуєва скаржаться на відновлення роботи закритого активістами ЦК "Азов" заводу

Вівторок, 20 грудня 2016, 15:02
Переробна компанія "Рисайклинг групп" у Чугуєві, яке стало своєрідним екологічним шкідником, відновило свою роботу.
Жителі Чугуєва скаржаться на відновлення роботи закритого активістами ЦК "Азов" заводу

Ще у вересні до активістів ГО «Екологічний корпус» Азов звернулися місцеві жителі із проханням вирішити конфлікт з підприємством  "Рисайклинг групп", яке розташовано на землях Кочетоцької селищної ради на території колишнього Чугуївського цегельного заводу. На підприємстві відбувається переробка відпрацьованих автомобільних шин методом «пілорізу». Це виробництво відноситься до хімічних, другої категорії шкідливості для еко-системи, людини і має певну санітарну зону, яка в даному конкретному разі не дотримана, що стало своєрідним екологічним лихом для району.

12 жовтня активісти виїхали до Чугуєва для перевірки фактів порушень. Виявилося, що, по-перше, відсутні документи на земельну ділянку, якою володіє компанія. Маючи 4 установи, начальник підприємства має проект лише на одну з них. Відсутній дозвіл на водозабезпечення, відсутня також і декларація на утилізацію відходів виробництва.

"Та найсуттєвішою загрозою екології міста від дій підприємства стало перероблення шин методом піролізу. Під час цього процесу виділяються канцерогенні речовини, такі як діоксин, фуран та інші хімічні елементи, що безпосередньо впливають на органи дихання та загалом шкодять як людині, так і атмосфері. Зокрема, діоксин та фуран застосовувалися американцями в якості хімічної зброї у період війни з в'єтнамцями. Від подібних протизаконних дій підприємства страждають вихованці Кочетоцької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів (тут лікуються діти зі специфічними хронічними захворювання дихальних шляхів, що приїхали на лікування з усієї Харківської області). Туберкульозний диспансер розташоване від підприємства на відстані 1,800 метрів. Територія диспансеру є санаторійною. За підтвердженням місцевих мешканців, сморід токсичного диму з підприємства поширюється в радіусі декількох кілометрів", - розповів представник "Екологічного корпусу" Азов Руслан Новіков.

За його словами, ще однією екологічної катастрофою став факт розташування поблизу заводу водозабірних свердловин з артезіанською водою, які забезпечують водопостачання в місто. Крім того, неподалік розташована й рекреаційна зона із велодоріжками, прокладеними місцевим вело-клубом "Карбон", а також пляж, який у літній період користується неабиякої популярністю серед місцевих. Отже, перебуваючи в цих місяцях, відпочиваючи, населення Чугуєва навіть не підозрювало про те, що в той самий момент його здоров'ю наносилася непоправна шкода.

Після розмови між активістами ГО «Екологічний корпус» та представниками підприємства, компанія "Рисайклинг групп" дійсно на деякий час припинило переробку шин (приблизно на неділю).

Проте вже наприкінці листопада до ГО «Екологічний корпус» надійшло повторне звернення від місцевих жителів про те, що підприємство на теперішній час успішно відновило свою діяльність, зневажаючи на чинне законодавство України і йдучи наперекір жителям, органам місцевого та районного самоврядування.

Тепер ГО «Екологічний корпус» звернулась до Харківської обласної державної адміністрації для вжиття відповідних заходів по вказаному зверненню, передбачених законодавством України, а саме: надати доручення відповідним службам, які здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, органам прокуратури та правоохоронним органам.

Активісти ГО «Екологічний корпус» Азов триматимуть на особистому контролі цю ситуацію.

comments powered by HyperComments