Дискримінація внутрішніх переселенців вже не так актуальна на Харківщині

Юлія  |  Четвер, 29 грудня 2016, 18:24
Головними проблемами залишаються пошук роботи, житло, медична допомога
Дискримінація внутрішніх переселенців вже не так актуальна на Харківщині

Про це розповіли представники громадських організацій, які надають юридичну, психологічну та соціальну допомогу переселенцям, що проживають на території Харкова та області.

“На жаль, вирішити всі проблеми комплексно та разово не може ніхто – ні волонтери, ні держава, – розповіла Марина Альфьорова, координаторка регіонального пункту “Під Арочкою” в Ізюмі, – там дуже широкий комплекс цих проблем. Від банального проживання, місця роботи, дитсадків, шкіл, допомоги та порозуміння з боку місцевої громади. Це все накопичується та накопичується. Але не можна сказати, що проблеми та потреби зовсім не змінюються. Вони з дуже широкого спектра переходять до більш вузького”.

Вона навела приклад людини, яка вже два роки шукає роботу. Проте їй всюди відмовляють або не сплачують гроші за випробувальний термін. З такими проблемами люди і звертаються до організацій, які допомагають переселенцям.

Крім того, проблема з працевлаштуванням тягне й інши проблеми. Як то нагальна потреба в житлі, адже людина не може сплачувати аренду, в гуманітарній допомозі, в школах та дитсадках. Нагальними також залишаються проблеми юридичного характеру. Але деякі проблеми таки вирішуватися. Наприклад, це можна сказати про дискримінацію внутрішніх переселенців.

Аліса Веневцева, координаторка проекту “Станція регіон”, розповіла, що такої проблеми, яка виникла влітку 2014 року, коли в місто та область виїхала велика кількість переселенців, вже не існує.

“Нові люди, проти них були певні упередження, – пояснила вона, – скоріше не тому, що вони були переселенцями, а тому, що (працедавці) розуміли, що ці люди не готові були переїхати. І ставлення було відповідним. Вони хочуть взяти спеціаліста на перспективу, а людина хоче через декілька тижнів повернутися додому. Так вже вийшло, що і ЗМІ працювали, і ми, і соцмережі просували принцип “допоможи ближньому”.

Після цього, за її словами, проблема дискримінації, як якась глобальна та масштабна, перестала існувати з восени 2014 року. Залишились тільки окремі випадки, які були всюди та завжди.

Додамо, що в межах проекту «Станція регіон» допомогу, за даними волонтерів, отримало близько 40000 переселенців. На Харківщині функціонує п’ять центрів, де переселенці можуть отримати юридичну, психосоціальну та гуманітарну допомогу, відвідати різноманітні тренінги та вирішити проблему з працевлаштуванням.  Проект «Станція регіон» реалізується завдяки зусиллям Агентства ООН у справах біженців та громадської ініціативи «Станція Харків».  В межах проекту діє програма, завдяки якій вони можуть отримати нову спеціалізацію чи виграти грант на реалізацію власних проектів. Також по області курсують дві мобільні бригади, які надають аналогічну допомогу в більш віддалених населених пунктах. В межах проекту пройшло 10 ярмарок вакансій, в яких взяло участь більше 1000 людей.

comments powered by HyperComments