Близько 30% загальної кількості зареєстрованих ВПО залишаться проживати на теренах Харківської області після завершення військового конфлікту

Світлана Хлестова  |  Четвер, 2 лютого 2017, 13:49
Зараз місцева влада разом з міжнародними організаціями має планувати, де ці люди будуть проживати, та створювати умови для отримання ними медичного обслуговування, соціального захисту, адміністративних послуг.
Близько 30% загальної кількості зареєстрованих ВПО залишаться проживати на теренах Харківської області після завершення військового конфлікту

Про це розповів голова Харківської обласної Ради Сергій Чернов під час презентації результатів проекту з облаштування 15 дитячих садків у Харківській області, реалізованого за підтримки Харківської обласної Ради, міських адміністрацій Куп`янська, Балаклеї, Первомайського та компанії GIZ, яка діє за дорученням Уряду Німеччини.

За словами Сергія Чернова, у минулому році на теренах Харківської області працювало три проекти з міжнародною технічною допомогою: «Пам'ять серця», що реалізується за ініціативою ветеранських організацій, «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» за участю німецького банку КFW та «Твій дім» (створення реабілітаційного центру в Боровському районі).

«У цьому році в рамках проекту «Підтримка територіальних громад України у зв`язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб»  буде надана допомога 40 медичним амбулаторіям, 10 сільських шкіл отримають комп’ютерне обладнання, буде проведена робота у гуртожитках для ВПО», - підкреслив Сергій Чернов.

Поточний проект дозволив частково вирішити проблему недостатньої кількості місць для дітей у дошкільних навчальних закладах Харківської області. За дорученням Уряду Німеччини компанія GIZ замовила у локальних постачальників партію меблів на суму 83 тисячі євро.

Протягом січня 2017 року партія меблів з 1603 дитячих ліжок, 928 столів та 507 стільчиків була доставлена у 6 дошкільних навчальних закладів Балаклеї, 6 дитячих садків Первомайська і 3 – Куп`янська.

«У проекті йдеться  про майбутнє України – дітей України. Є багато батьків, які не мають можливості розмістити своїх дітей у дитячих садках через те, що у них бракує місць. І тому ми вирішили у таких містах як Куп`янськ, Первомайський та Балаклея підтримати дитячі садки, надавши їм нові меблі та обладнання. У майбутньому ми будемо здійснювати підтримку також іншим дитячим садкам у Харківській області», - прокоментував керівник проекту «Підтримка територіальних громад України у зв`язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Майк Маттес.

За словами координатора проекту Майї Сокіл, меблі виготовлялися з урахуванням потреб конкретного закладу. Тендер виграла компанія з Харківської області, отже, проект залучив кошти до місцевого бюджету.

«При виборі міст, де реалізуватиметься проект, ми брали до уваги кількість зареєстрованих ВПО, а також співвідношення дорослого населення та дітей. Так, наприклад, у Балаклеї та Первомайському – одна п’ята частина населення – це діти», - зазначила Майя Сокіл.

Нагадаємо, 1 листопада 2016 року між Харківською обласною Радою та компанією GIZ був підписаний меморандум про співпрацю, яка сприяє зміцненню територіальних громад, які опинилися перед викликом у зв'язку з ВПО.

Проект реалізується у Харківській, Дніпропетрівській та Запорізькій областях України. За час співробітництва Уряд Німеччини загалом виділив близько 80 млн євро на реалізацію програм у зазначених областях. 

comments powered by HyperComments