У Харкові волонтерський рух став як ніде сильним - представники МФ «Відродження»

Юлія  |  П'ятниця, 3 лютого 2017, 17:34
Місцеві волонтери здатні взяти на себе певні функції держави
У Харкові волонтерський рух став як ніде сильним - представники МФ «Відродження»

Про це розповіли представники міжнародного фонду «Відродження» під час своєї прес-конференції. Вони не тільки дали високу оцінку харківському волонтерському руху, а й розповіли про результати своєї діяльності на Сході України, де 2014 року було відкрите представництво фонду.

«Саме в Харкові волонтерський рух був як ніде сильним, – підкреслив Станіслав Лячинський, директор Програмної  ініціативи Громадські ініціативи нової України, – це був лишень перший наш пріоритет. Ми відкрили представництво. І, звісно, ми задоволені його роботою. Представництво стало надійним  майданчиком  для інформації про інші ініціативи, про наявність діяльних програм, підтримки громадянського суспільства, донорських програм. Зрештою, майданчиком інституційного розвитку та підвищення спроможності громадських організацій».

Він розповів, що порівняно з 2014 роком зрілість громадянського суспільства в Україні, і, зокрема, в Харківській області, дуже зросла. Воно пройшло чималий шлях до того, щоб його представники сумісно з волонтерами стали змушувати працювати владу, а також самі співпрацювали з нею.

«Харківські волонтери взяли на себе в певних випадках функції держави, – розповіла Олена Рассказова, керівниця Східно-українського представництва МФ «Відродження» , – і ця допомога продовжується й надалі. Окрім цього, це взаємодія військових та місцевого населення. Це такі проекти,  як «Військові та місто», проект Союзу ветеранів кранів АТО в Харкові, якому ми надавали юридичні консультації . Нами також була підтримана ініціатива з працевлаштування і надання допомоги колишнім воїнам АТО та їх сім’ям».

Загалом, за весь цей час були реалізовані проекти з найрізноманітніших напрямків. Це проекти з подолання корупції, урбаністики, працевлаштування, розвитку незалежних медіа тощо. При чому, деякі з них були реалізовані виключно на волонтерського засадах, без залучення коштів.

«Навіть якщо ваша діяльність не впирається в напрямки діяльності,  які підтримує наш фонд, це не означає, що ми не можемо вам нічим допомогти, – розповів Сергій Гульчук, співробітник  Східно-українського представництва МФ «Відродження», – до нашого фонду приходять як активісти, так і організації зі своїми ідеями, шукають партнерів. Ми і самі можемо долучитися до їх організації.  Ми завжди запрошуємо їх до співпраці. В першу чергу – один з одним. Бо є дуже багато організацій, які роблять одну і ту саму справу,  але діють паралельно і витрачають значно більше ресурсів. Тому ми закликаємо до співпраці з один одним, з міжнародним фондами, органами влади та вишами».

Також спікери  розповіли про реалізацію двох нових проектів. Перший – «Культурна дипломатія» –  він направлений на культурну інтеграцію, співпрацю та підтримку громадських просторів, які займаються культурними ініціативами. А другий носить назву «Сприяння сталих моделей соціальної адаптації учасників АТО». Він спрямований   а повернення до мирного життя колишніх учасників бойових дій, їх зворотній інтеграції в суспільство та допомозі у розкритті  їх власного потенціалу та можливостей.

comments powered by HyperComments