Харків’яни звернулися до міністра культури з проханням вплинути на ситуацію навколо площі Свободи / Фото

Юлія Гуш  |  Середа, 8 лютого 2017, 21:19
Зокрема, нащадки відомих харків’ян та громадські активісти висловилися проти ідеї встановити на центральній площі міста новий пам’ятник чи якимось іншим чином змінити її вигляд.
Харків’яни звернулися до міністра культури з проханням вплинути на ситуацію навколо площі Свободи / Фото

Вони написали відкритого листа до Євгена Нищука, де попросили використати всі важелі «статусу міністра культури» та вплинути на ситуацію зі спробами видозмінити образ площі Свободи. Звернення було відправлене Оленою Рофе-Бекетовою, правнучкою Олексія Бекетова, та Іриною Гончаровою, правнучкою Дмитра Багалія.

«Суть листа в тому, що ми просимо зупинити спроби створити що-небудь додаткове та нове на площі Свободи, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, – це вже і так достатньо гарна (на світовому рівні) площа. І не варто на даний момент створювати нові пам’ятники. Зараз мова йде не про колону, яка перемогла в конкурсі. Тут варто замислитися про те, яка є причина для створення чогось нового на площі. Як правило, пам’ятники, стели, пам’ятні знаки закладаються у зв’язку з якимись великими подіями. На даний момент, погодьтесь, жодної події, яка варта бути увіковіченою пам’ятником, не було. Крім того, спроби створити те, що порушує архітектурний ансамбль, не є допустимим».

Вона розповіла, що під цим листом підписалося 28 осіб. Серед них є нащадки Дмитра Багалія, Олексія Іваницького, Миколи Бокаріуса, Василя Каразіна, Бекетових та Алчевських, а також харківські архітектори, художники, дизайнери, письменники та журналісти. Олена Рофе-Бекетова зазначила, що вони не мали наміру зібрати велику кількість підписів, хоча це була цілком реальна задача. За її словами, дана ситуація вже вийшла за межі міста. Архітектурний ансамбль на площі Свободи є пам’яткою світового значення, тому дане питання має розглядатися на міжнародному рівні.

«Ці події показали, що в Харкові є громадянське суспільство, – підкреслив архітектор Олег Дроздов, – і найважливіший момент: перед тим, як щось зробити, дуже важливо налагодити широкий діалог з громадськістю, з мешканцями міста. І, звичайно, повинні бути і наукові дослідження. Найрізноманітніші. Зокрема, має бути врахована міська стратегія. Бо центр Харкова грає в нинішній географії міста визначальну роль».

Крім того, активісти підкреслюють, що не можна допустити зведення пам’ятного знаку, який порушує архітектурний ансамбль площі. Зокрема, Максим Розенфельд, архітектор-дизайнер, взагалі порівняв такі дії з актом вандалізму.

«Черговий раз харківська міська влада вирішує такі важливі для міста питання зовсім не питаючи думки мешканців Харкова, – заначила Ірина Гончарова, – ні точки зору спеціалістів, ні точки зору простих мешканців. Тут є свій інститут, в якому вони все вирішують. Щодо того, щоб щось будувати на площі: зовсім нещодавно вона була позбавлена одного ідеологічно заангажованого символу. Невже для того, щоб там через рік поставили ще один ідеологічно заангажований символ? Мені здається, що це дуже неправильно».

Вона також додала, що питання щодо зведення пам’ятного знаку роз’єднує мешканців міста. Тому, враховуючи всі вищезгадані причини, активісти вирішили звернутися саме до Міністра культури, адже в Харкові рішення приймає «одна людина». І вона це вже зробила. Але активісти налаштовані неоптимістично: вони не дуже-то вірять, що лист дасть бажаний результат та готові взяти участь в масових акціях.

comments powered by HyperComments