Інститут Нацпам’яті рекомендує перейменувати проспект Героїв Сталінграда у Харкові

П'ятниця, 24 лютого 2017, 19:56
Проспект Героїв Сталінграда у Харкові необхідно перейменувати.
Інститут Нацпам’яті рекомендує перейменувати проспект Героїв Сталінграда у Харкові

Про це йдеться у листі голови Українського інституту національної пам’яти Володимира В’ятровича, який отримали у Харківській обласній організації ВГО «Сокіл». Окрім того, Інститут національної пам’яти підтримує ініціятиву сокільців назвати проспект на честь героя російсько-української війни, сокільця, свобоівця Мирослава Мисли, який загинув на фронті у жовтні 2016 року.

В експертному висновку Українського інституту національної пам’яти зазначено, що відповідно до пп. «є» п. 4 частини першої ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», проспект Героїв Сталінграду підлягає перейменуванню, оскільки найменування цього топоніму походить від назви міста, у якій використано ім’я Сталіна – особи, яка причетна до Жовтневого перевороту 1917 p., діяльності комуністичної партії та яка обіймала керівні посади в комуністичній партії та вищих органах влади та управління СРСР. Також, Інститут повідомляє, що згідно постанові Київського апеляційного суду від 13 січня 2010 р. вказана особа визнана винною в організації вчинення злочину геноциду частини української національної групи, внаслідок чого було знищено 3 млн. 941 тис. осіб.

Окрім того, Володимир В’ятрович у своєму листі інформує, що відповідно до експертної оцінки Інституту історії України НАН України – провідної науково-дослідної установи, що вивчає широкий спектр проблем української історії, об’єкти топоніміки, названі на честь Героїв Сталінграду, підпадають під обмеження, визначені названим Законом, оскільки назва належить до «радянського героїчного пантеону Великої вітчизняної війни».

Інститут також рекомендує органам місцевого самоврядування у ході роботи з перейменування об’єктів топоніміки першочергово увічнити назви, пов’язані з розвитком української державности та утвердженням незалежности, а також гідно вшанувати пам’ять учасників національно-визвольної боротьби у XX ст., героїв Небесної Сотні та воїнів, які загинули в зоні АТО в боях за суверенітет і територіальну цілісність України, присвоївши їх імена об’єктам топоніміки.

До того ж, голова Українського інституту національної пам’яти посилається на розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року №998-р «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року», згідно з яким сільські, селищні, міські ради мають розглянути питання щодо увічнення пам’яті воїнів, які виявили героїзм у захисті України під час проведення антитерористичної операції, зокрема найменування (перейменування) на їхню честь об’єктів місцевої інфраструктури (площ, вулиць, провулків).

«Виходячи з цього, Інститут підтримує ініціативу громадськості м. Харкова та рекомендує Харківській міській раді розглянути питання щодо перейменування проспекту Героїв Сталінграду, назва якої містить символіку комуністичного тоталітарного режиму, на вулицю імені Мирослава Івановича Мисли – випускника Харківського національного університету імені Каразіна, бійця 93 ОМБр, який загинув 2 жовтня 2016 р. у ході проведення АТО на Луганщині», – зазначено в листі Володимира В’ятровича.

comments powered by HyperComments