Харків для ЄС є абсолютно пріоритетним містом – Юргіс Вілчінскас

Юлія Гуш  |  Середа, 1 березня 2017, 12:45
Зокрема, в Харкові будуть представлені програми та проекти ЄС, направлені на розвиток освіти, культури, медіа, молодіжних та громадських організацій
Харків для ЄС є абсолютно пріоритетним містом – Юргіс Вілчінскас

Про це розповів Юргіс Вілчінскас, Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС під час круглого столу,  який відбувся в межах інформаційної кампанії «Будуємо Європу в Україні». На заході, зокрема, були присутні представники владних структур міста та області. Там були озвучені пріоритети Представництва ЄС, розглянуті можливості співпраці у сфері освіти, культури, спорту, ЗМІ та інформаційних ресурсів.

«Харків для нас є абсолютно пріоритетним містом в Україні, – розповів Вілчінскас, –  ми тут буваємо фактично кожен другий місяць. Ми приїхали на два дні. Ми хотіли би представити європейські програми і проекти, які пов'язані з освітою, молоддю, нашими інформаційними ресурсами для медіа та громадських організацій. Це «м'яка» культурна сфера. Вона дуже для нас важлива… Ми хочемо в майбутньому побачити Харків креативним український містом, містом культурних індустрій». 

Але звичайно, український європейський вектор - це не тільки безвізовий режим, яким все, у кого будуть біометричні паспорти зможуть скористатися вже цього літа, каже прес-офіцер українського представництва ЄС.

"Це також і грантові програми Євросоюзу - а ми, як представництво, щороку закладаємо на різні українські реформи порядку 230-250 мільйонів євро - і це не включаючи гуманітарну допомогу переселенцям. Найголовнішим пріоритетом для нас залишається боротьба з корупцією. Дорожня карта по безвізу включала створення антикорупційних інституцій - від НАБУ до системи електронних декларацій. І зараз, коли такі інститути вже створені, в ЄС хотіли б бачити такі кроки. Тому що процес верифікації е-декларацій, наприклад, через 4 місяці після їх отримання, реально так і не розпочався", - підкреслив Ю.Вілчінскас.

Тому, щоб боротися з корупцією, ЄС намагається підтримувати громадські організації. "Часто у цих людей немає ніяких фінансових ресурсів, проте є хороші ідеї, а, головне - люди, готові їх втілювати. Ми даємо можливість громадським активістам, в конкуренції один з одним, презентувати свої цікаві ідеї", - каже він.

Перевага щодо грантів надається проектам місцевих громад, орієнтованих на економічний розвиток і децентралізацію. Один з напрямків також включає структуру громадських активістів, які роблять моніторинг ходу реформ: де вони не йдуть, і які ресурси для цього потрібні.

Радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС Вікторія Давидова у свою чергу розповіла про програми та проекти,  які на сьогоднішній день реалізується в Харкові. 

«Ми для цього використовуємо інструменти та ресурси, які в нас є в Європейському союзі, спільні ресурси і ресурси двостороннього співробітництва, – зазначила вона,  – хотілося сказати про загальні програми Європейського Союзу. Зараз існує програма ERASMUS +, в якій ви можете брати участь. Вона призначена для освітніх закладів та індивідуального навчання, студентських обмінів. Це програма  HORIZON 2020. Вона для інноваційний, для тих людей, які працюють над дослідницькими проектами та програмами. Це програма Cosme, до якої Україна має скоро долучитися. Цей найбільша мережа малих та середніх підприємств».

Окрім цього, на сьогоднішній день діють регіональні програми, які враховуючи специфіку окремо взятої області, а також проекти за пріоритетними напрямками України – підтримка реформ в різних сферах, децентралізація,  енергоефективність, підтримка громадянського суспільства та незалежних ЗМІ тощо. Крім того, значний пріоритет також надається різноманітним проектам для дітей та молоді. 

«Ми тут не тільки для того, щоб дати вам якусь оцінку наших програм, – підкреслив Юргіс Вілчінскас, – але ми тут і для того, щоб почути вас, почути ваші пріоритети, почути ваші ідеї від міста та області. Те, як ви бачите співробітництво, в тому числі і в таких от «м'яких» сферах».

comments powered by HyperComments