На Харківщині все менше людей помирає від туберкульозу

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 24 березня 2017, 15:28
За останні 5 років в Харківській області фіксується зниження рівня захворюваності на туберкульоз
На Харківщині все менше людей помирає від туберкульозу

Якщо взяти до уваги офіційні статистичні дані, то за цей період відмічається зниження загальної кількості пацієнтів, які знаходяться на обліку у лікарів-фтізіатрів на 15%. А кількість пацієнтів з активним перебігом хвороби зменшилась в 2 рази – з 3904 (кінець 2011 року) до 1768 (початок 2017).

«Харків став містом з найнижчими показниками захворюваності на туберкульоз, – розповіла Галина Сіроштан, заступниця начальника управління – начальниця відділу з медичної діяльності Управління охорони здоров’я ХОДА, – сюди входять і показники смертності через туберкульоз, показники захворюваності дітей і підлітків. Такої високої оцінки нам вдалося досягти тільки завдяки спільній роботі, яка проводилась в Харківській області. Звідки владі, яка дозволяла і вирішувала протягом останніх років зміцнення матеріально-технічної бази. Перш за все, це вироблення медичної техніки для проведення профілактичного огляду населення. Друге – це, безумовно, робота в закладах охорони здоров’я, починаючи з первинної ланки».

Вона також розповіла, що до боротьби з захворюваністю на туберкульоз залучаються різноманітні фонди, які проводять обстеження та лікування хворих. Крім того, Харківська область була забезпечена необхідними лікарськими засобами для проведення лікування. Перебоїв з надходженням медикаментів немає. З словами Сіроштан, вже була відпрацьована система обстеження та виявлення хворих на туберкульоз.

Також вона зазначила, що протягом останніх п’яти років спостерігається зменшення захворюваності серед дітей та підлітків. Також спостерігається зниження рівня смертності через захворювання на туберкульоз.

«Питанню щодо туберкульозу надається дуже значне місце і в Управлінні охорони здоров’я, і в нашій обласні адміністрації, – зазначила Ірина Калмикова, головна позаштатна спеціалістка з фтізіатрії Управління охорони здоров’я ХОДА, головний лікар КЗОЗ « Харківський протитуберкульозний диспансер №1», – ми на сьогоднішній день маємо всі методи діагностики туберкульозу, маємо відділ лікування туберкульозу. На сьогоднішній день показник захворюваності в області становить 42,6 проти українського 52,9».

Вона також зазначила, що лікарі готові боротися з туберкульозом. Проте є хвороби, які роблять перебіг захворювання куди більш складним. Тут мова йде про ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей, які на додачу мають вкрай знижений імунітет. Вони зазвичай знаходяться в лікувальних центрах. Ірина Калмикова додала, що у таких випалках надають допомогу такі організації, як ЛЖВ та Червоний хрест.

Незважаючи на зниження захворюваності та смертності через туберкульоз, проблема не втрачає своєї актуальності. Тому в області будуть і надалі проводитися профілактичні заходи, направлені на попередження захворюваності. Спікерка підкреслила, що відповідні зусилля будуть докладатися доти, доки хвороба не буде переможена.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров`я України закликали батьків негайно вакцинувати своїх дітей, щоб захистити їх від небезпечних захворювань.

Серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко. Ризик серйозних ускладнень від захворювання, яке можна попередити вакцинацією, є набагато вищим, ніж ризик виникнення серйозної реакції від щеплення.

Для розв’язання проблеми гострої нестачі вакцин в Україні, яка мала місце протягом декількох останніх років, Міністерство охорони здоров’я придбало вакцини для захисту дітей від небезпечних захворювань, яким можна запобігти за допомогою імунізації, таких як туберкульоз, кір, паротит, краснуха, гепатит Б, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільний грип типу b. Усі ці вакцини вже доставлені в Україну та доступні у медичних закладах в усій країні.

comments powered by HyperComments