В Балаклійський район уже можна повертатися – Світлична

П'ятниця, 24 березня 2017, 21:21
До 4 населених пунктів Балаклійського району в 10-км зоні можуть безпечно повертатися жителі.
В Балаклійський район уже можна повертатися – Світлична

Про це голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична повідомила журналістів під час брифінгу в Балаклійській райадміністрації.

«Пожежу локалізовано. Наразі до чотирьох населених пунктів Балаклійського району можуть безпечно повертатися люди. Це Вербівка, Борщівка, Яковенкове та Пришиб. Частково роботи проведені в Балаклії», – сказала Юлія Світлична.

Для евакуації жителів Балаклії та прилеглих населених пунктів у 10-кілометровій зоні було задіяно 74 автобуси та 27 карет швидкої допомоги. У пунктах евакуації ще знаходяться 1400 людей, які повністю забезпечені харчуванням та предметами першої необхідності.

«Чекаємо на інформацію про завершення розмінування, щоб ці люди змогли повернутися. Ми надамо їм для цього транспорт, – сказала Юлія Світлична. – У територіальних центрах Балаклії організовано роботу щодо підвезення безкоштовних продуктів харчування та речей першої необхідності. Робиться все необхідне для гарантування безпеки населення».

За словами керівника області, мешканці Балаклійщини з тих населених пунктів та районів Балаклії, у яких уже безпечно знаходитися, поступово повертаються додому. Вже відновлено роботу магазинів та аптек. Для своєчасного надання медичної допомоги на місці чергують 27 «швидких».

Юлія Світлична також повідомила, що сформовано декілька штабів для того, щоб отримувати гуманітарну допомогу від волонтерів, міжнародних організацій, обласних державних адміністрацій, які за дорученням Президента України надали гуманітарну допомогу Харківщині.

Наразі сформовані експертні групи, які надають попередню оцінку руйнуванням внаслідок надзвичайної ситуації.

«Я на постійному зв’язку з Президентом України Петром Порошенком, який турбується про ситуацію у Балаклійському районі. Тричі на добу доповідаю про стан справ. Маємо координацію з урядом. Є домовленість з Кабміном, що будуть виділені кошти із резервного фонду держбюджету для проведення відновлювальних робіт на Балаклійщині. Обрахувати масштаб завданих руйнувань зможемо, коли остаточно завершиться розмінування території», – сказала Юлія Світлична.

За словами заступника Міністра оборони України Ігоря Павловського, на арсеналі тривають роботи з локалізації можливих місць спалаху.

«Усі завдання, що стояли перед Міністерством оборони, виконано, вдалося загасити пожежу на арсеналі. Адміністративна територія фактично зачищена від вибухонебезпечних предметів, що дає можливість розмістити особовий склад для подальшого виконання завдань. На арсеналі проводиться додаткова розвідка для проведення остаточної інвентаризації по тих об’єктах, які вціліли, по тих складах, які вціліли», – відзначив Ігор Павловський.

Він також подякував керівництву Балаклійської РДА та ХОДА за те, що на Балаклійщині належним чином проводилися навчання на випадок НС на арсеналі, що надало можливість вчасно відпрацювати всі необхідні питання та безпечно евакуювати населення.

Голова Балаклійської РДА Степан Масельський зазначив, що процес підключення до газопостачання займе від 4-х до 5-ти днів, адже для успішної реалізації цього процесу необхідна присутність вдома власників будинків та квартир.

«Стосовно електроенергії, у нас близько 10% міста – без світла. Наші електричні мережі знаходяться біля технічної території арсеналу. Ми не можемо туди підійти, доки Міністерство оборони не завершить відповідні роботи, – сказав Степан Масельський. – Світло у Борщівку зможемо подати о 22:00. У Яковенкове та Вербівку, куди можуть повертатися жителі, електрику вже подано».

За даними ДСНС, внаслідок надзвичайної ситуації одна особа постраждала. Тіло місцевої жительки також виявили під час гасіння пожежі в житловому будинку.

«Вона знаходилася на території військового містечка, де проживав персонал бази», – повідомив заступник голови ДСНС України Олег Мельчуцький.

comments powered by HyperComments