Молодих психологів навчать надавати більш ефективну підтримку ВПО та учасникам АТО / ФОТО

Юлія Гуш  |  Середа, 29 березня 2017, 22:04
У Харкові реалізуються проекти «Консорціум молодих психологів Харківщини» та «Інклюзія соціально вразливих дітей та молоді», в яких актину учать беруть не тільки професійні психологи, а й студенти профільних вишів.
Молодих психологів навчать надавати більш ефективну підтримку  ВПО та учасникам АТО / ФОТО

На реалізацію обох проектів, спрямованих на надання психосоціальної допомоги вразливим верствам населення, німецька компанія GIZ надала експертну та матеріально-технічну базу, а також матеріальну допомогу сумою більше 1 мільйона гривень. Про це розповіли організатори та учасники даних проектів під час прес-конференції, яка пройшла на базі Харківський інституту державного управління НАДУ.

За словами Дениса Ткачова, колишнього заступника директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА, головне призначення даних проектів– це допомога тим регіонам, які прийняли найбільшу кількість переселенців. На даний момент вони діють в Харківські, Запорізькій, Дніпропетровській областях України. За словами Такочва, їх можна назвати найбільш успішними серед тих, які започатковувала GIZ, адже саме в їх межах була закладена база для подальшого розвитку.

«В межах саме цих проектів була закладена певна база для подальшого надання психосоціальної допомоги та послуг з психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам, – зазначив він, – і цих послуг потребують не тільки переселенці, а й ті спеціалісти, які з ними працюють, надають соціальні, адміністративнім послуги. Також цільовою аудиторію є учасники АТО та члени їх родини».

Крім того, в межах цих двох проектів з’явилися унікальні напрацювання, які дозволять експертам надавати більш ефективну допомогу. Це оналайн-центр психологічного консультування Restart Your Life, який дозволить людям безкоштовно отримати психологічну підтримку, а також лабораторія психосоціального діалогу, створена на базі інституту. Вона стане платформою для підготовки нових фахівців та перекваліфікації практикуючих психологів. Там, зокрема, можна побачити прилади для проведення тестування, техніку для виявлення стресостійкості, програми для підвищення когнітивних здібностей тощо.

«Ми вдячні за цю підтримку, адже вона дала можливість нам вдосконалити підготовку студентів, майбутніх психологів, вчителів, – наголосила Людмила Бєлова, представниця Харківський інституту державного управління НАДУ, –крім того, ми вдячні за активність практикуючих психологів, які брали участь у цьому проекті. Результатом цього проекту є також те, що комунікація здійснюється між майбутніми психологами. Дехто з них вже проводить професійну діяльність. І , можливо, вже має практику».

«У кожного з наших колег за плечима є досвід волонтерської діяльності, – розповіла Вікторія Мельман, практикуючий психолог, – сьогодні вони працюють з харків’янами, з ветеранами. І для нас особливо важливим є проект по роботі з родинами загиблих. Бо це люди, які довірили нам своє горе. Істуенти-психологи хотіли допомогти нам у цьому проекті. Вони говорили, що це складна робота, але дякували за цей досвід. Дуже багато з них поїхали до Балаклії тоді, коли почались всі ці події. В той час ми вже розпочали нашу тренінгову програму».
Студент Ілля Бородавка зараз навчається на п’ятому курсі соціально-психологічного факультету. Він зазначає, що проект(«Консорціум молодих психологів Харківщини»), в якому він брав участь, був для нього цікавим та корисним: «Так я через п’ять місяців приступлю до виконання своїх службових обов’язків, – зазначив він, – цей проект допоміг структурувати знання, отримані в університеті. Я отримав можливість подивитися на себе з боку та оцінити свої знання, підлитися своїм досвідом та отримати новий від учасників та тренерів».

Головна мета учасників обох проектів – це створення платформи психологічної допомоги та психосоціальної підтримки тим, хто цього потребує в першу чергу – переселенцям, учасникам АТО та їх родинам. Наступним кроком їх розвитку стане подальше навчання студентів-психологів, проведення тренінгів та семінарів для переселенців, соціальних працівників та держслужбовців.

comments powered by HyperComments