Леонід Матвієвський: "Зі Старосалтівської школи планується зробити опорну школу об'єднаної громади"

Марк Харланов  |  Четвер, 30 березня 2017, 11:33
Директор Старосалтівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, вчитель математики, спеціаліст вищої категорії Л.А. Матвієвський - про плюси створення об’єднаної територіальної громади, очікування на новий шкільний автобус, зростання зарплатні вчителів, демографічну ситуацію в Старому Салтові та як опорна школа зможе сприяти оптимізації коштів та підвищенню якості знань.
Леонід Матвієвський: "Зі Старосалтівської школи планується зробити опорну школу об'єднаної громади"

Леонід Арсентійович, Старосалтівська ОТГ є першою на Харківщині об’єднаною громадою. Які переваги отримає школа в результаті об’єднання територіальних громад?

Л.А.: Ми, дійсно, з нетерпінням чекали, щоб наша громада запрацювала якнайшвидше. Перш за все, через те, що на місці видніше, які проблеми потрібно вирішувати, куди спрямовувати кошти - тому ми з радістю прийняли звістку про створення громади.

З 1-го січня 2017-го року Старосалтівська школа фінансується вже із власного бюджету громади. Які з цього нам плюси? 20% за престижність праці отримують педагоги, ресурси на оздоровлення заплановані не лише педагогам, але також і технічним працівникам, заплановано кошти на придбання наочностей та комп’ютерної техніки, заплановані кошти на ремонт, які за останні роки ніколи не виділялися. Тому на новостворену Старосалтівську громаду ми покладаємо великі надії.

Ви спілкуєтеся з керівниками інших шкіл, які також входять у об'єднані громади в інших містах чи районах, де є позитивні приклади, які були б у нагоді для вашої школи?

Л.А.: Об’єднані територіальні громади матимуть можливість провести якісні ремонти навчальних закладів, виконати заходи із енергозбереження та кардинально оновити навчально-матеріальну базу шкіл.

Для нашої школи великою проблемою до останнього залишалось питання  підвозу 35 учнів з села Молодова, де школу закрили 2 роки назад, а також підвіз 104 учнів нового поселення Старого Салтова, яке знаходиться на відстані більше ніж 3 кілометри.

Наш шкільний автобус, 2004-го року випуску, через часті несправності не забезпечував вчасний підвіз учнів до школи. Ще один автобус, 2007-го року, нам дав в оренду відділ освіти Вовчанської райдержадміністрації, який також часто ламався. І лише після переходу школи в об'єднану громаду, вдалося за допомогою селищного голови Едуарда Павловича Коновалова та депутата Харківської обласної ради Віктора Олександровича Звєрєва відремонтувати ці автобуси. Ми їх зараз успішно експлуатуємо. В той же час чекаємо на новий автобус, який нам є вкрай необхідним.

Які зміни вашій школі принесе новий закон про освіту?

Л.А.: Наразі, як він буде остаточно виглядати, поки що невідомо. Але принциповим для нас є те, що зі Старосалтівської школи планується зробити опорну школу об'єднаної громади. Сподіваємося на розвантаженість навчальних програм, зменшення кількості предметів, автономізацію навчальних закладів, зменшення паперової звітності.

Як це вплине на якість освіти, на Вашу думку?

Л.А.: Створення опорної школи сприятиме оптимізації коштів, яких завжди останні роки не вистачало, та підвищенню якості знань як учнів, так і кваліфікації вчителів. Не секрет, що у малокомплектних сільських школах навчається до 30-40 учнів  - це півтора класу великої школи. Крім того у школах не вистачає кваліфікованих вчителів,  молоді спеціалісти після закінчення вишів не дуже йдуть у сільські школи.

Тим не менш, минулого року Харківщина зайняла одне з перших місць саме по сільській освіті. Що є тому запорукою?

Л.А.: У нашій школі працює злагоджений та досвідчений педколектив. Ми прагнемо вчасно реагувати на освітні запити суспільства та готувати випускників, здатних до самореалізації у самостійному житті. Як результат до 80% випускників щорічно вступають до вищих учбових закладів. У цьому навчальному році наші учні здобули 17 призових місць у ІІ (районному) етапі Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів, а на ІІІ (обласному) етапі наші вихованці вибороли 5 призових місць та один учень став призером ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. Ми пишаємося нашими учнями та прагнемо створити найбільш комфортні, сучасні умови для їх розвитку.

Вчителі школи опановують та впроваджують у навчально-виховний процес інноваційні технології. У школі є чималий досвід впровадження інформаційно-комунікаційних засобів навчання, які сприяють оптимізації навчально-виховного процесу. Більше  30 комп’ютерів у навчальних кабінетах та класах, читальній залі бібліотеки мають доступ до мережі Інтернет. Сім кабінетів та класів обладнано мультимедійними засобами навчання.
Звичайно, цього обладнання не вистачає, і наша комп’ютерна техніка вже дещо застаріла, але ми надіємося, що наша школа, ставши у майбутньому опорною, отримає новітні засоби навчання та обладнання.

А щодо курсів підвищення кваліфікації вчителів? В яких програмах педагоги Старосалтівської школи приймають участь для покращення рівня викладання?

Л.А.: Курси підвищення кваліфікації ми проходимо на базі КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти». Також, вперше в цьому році, вчитель фізики нашої школи підвищував кваліфікацію на базі Харківського національного державного університету. Вчителі мають змогу здійснювати дистанційне навчання, брити участь в онлайн семінарах та конференціях.

А скільки взагалі дітей у школі?

Л.А.: В школі зараз навчаються 302 учні. Середня наповнюваність класів близько 20 учнів. В молодшій та середній школі наповнюваність у класах вища, ніж у школі ІІІ ступеня, тому що багато 9-класників продовжують навчання у технікумах та училищах.

З 1-го січня 2017 року технічному персоналу підвищили мінімальну зарплатню, так?

Л.А.:
 Мінімальна зарплатня у нас виплачується в повному обсязі - 3200 гривень. Тобто, умови для технічного персоналу суттєво покращилися. Також посадові оклади педпрацівникам підвищено на два розряди - це, дійсно, відчутне підвищення заробітної плати.

З демографічною ситуацією в об'єднаній громаді все гаразд?

Л.А.: В принципі, у Старосалтівській школі вже декілька років, як ситуація стабілізувалася - у школі навчається близько 300 учнів. На жаль, у більш віддалених селах спостерігається зменшення кількості дітей.

Добре, тоді бажаю вам успіхів та талановитих учнів, а вашій громаді - процвітання.

comments powered by HyperComments