Об’єднані громади навчать буди самодостатніми та ефективними

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 7 квітня 2017, 13:06
На Харківщині триває реалізація проекту DOBRE, направленого на підтримку та допомогу об’єднаним територіальним громадам
Об’єднані громади навчать буди самодостатніми та ефективними

Про це розповіли представники програми DOBRE під час своєї прес-конференції. За їх словами, на даний момент у Східному регіоні у проекті бере участь 15 об’єднаних територіальних громад, які були відібрані у межах першого раунду.

«Передбачені різні види допомоги об’єднаним територіальним громадам, – розповів Андрій Нагорний, регіональний менеджер програми DOBRE в Дніпрі, – головне – покращення якості надання послуг, підвищення ефективності місцевого самоврядування і місцевий економічний розвиток. Все це для того, щоб об’єднані територіальні громади стали спроможними і, власне, не потребували допомоги. Зараз, коли громада створюється, вона має підтримку від держави, з нею працює достатньо багато донорських інституцій. Але згодом треба буде прийти до того, щоб громади були самодостатніми і мали власний ресурс для свого розвитку, план того самого розвитку та бажання його втілити».

Вже стартував другий етап проекту. Від Харківської області зголосилися взяти участь ще дві громади. На даний момент з програмою DOBRE підписали договір Роганська та Мереф’янська громади. Також запланований третій раунд відбору, який дасть можливість приєднатися до проекту тим громадам, які з певних причин не змогли це зробити раніше.

«Ми вже мали можливість на цьому тижні ознайомитись з самою громадою та поспілкуватися з місцевими жителями, – розповіла Марія Тищенко, координаторка проекту DOBRE, експертка ВГО «Вставай поруч», – вияснити, які проблеми впливають на глобальному та локальному рівнях на розвиток громади. Також сподіваємось, що подальша співпраця, яка буде тривати протягом року, дасть спільний результат. Зокрема, ми долучили молодь. Також (застосували) принцип інклюзії, бо ми хочемо розширювати нашу групу, включити в неї і людей з інвалідністю, і внутрішньо переміщених осіб. Щоб була репрезентація абсолютно всієї громади».

Андрій Нагорний також зазначив, що в межах програми буде надаватися експертна підтримка тих програм, які громада хоче реалізувати. Для цього представники DOBRE обіцяють залучити найкращих експертів. Також він розповів, що у прогарами DOBRE є партнери, яким делегований певний обсяг відповідальностей. Це, наприклад, стратегічне планування роботи громад, яким будуть займатися польські спеціалісти, які свого часу брали участь у процесі децентралізації Польщі.

Заплановано, що програма DOBRE має активізувати місцеві громади. Їм, зокрема, буде надаватися експертна та фінансова підтримка, проте рішення будуть приймати вже їх представники. Але щоб долучитися до програми, вже створені громади мають пройти відповідний відбір, під час якого група експертів оцінить їх спроможність робити зміни та налаштованість на інновації.

comments powered by HyperComments