Католики почали збирати кошти для українських переселенців

Юлія Гуш  |  Четвер, 27 квітня 2017, 12:08
Це буде здійснюватися завдяки акції «Папа для України», в межах якої реалізуються програми гуманітарної допомоги для переселенців з Криму, Луганської та Донецької областей
Католики почали збирати кошти для українських переселенців

Мета акції «Папа для України» – допомогти українцям, які постраждали від військових дій:

«24 квітня 2016 року у всіх католицьких церквах Європи відбувався збір коштів, який ініціював Папа Римський Франциск, – розповіла Олена Кулигіна, прес-секретарка технічного комітету акції «Папа для України», – він через українських католицьких єпископів постійно отримував інформацію про те, що відбувається в Україні. Власне, минулого року після Пасхи, коли апостольські агенції та єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії їздили в Донецьк, на окуповану територію, щоб взяти участь в пасхальному богослужінні. І після того папа Франциск отримав звіт про те, що відбувається на окупованій території і на лінії розмежування. А також інформацію про переселенців, які тікають від військових дій»

Всього по всіх Європі було зібрано 11 мільйонів євро, крім того, ще 5 мільйонів додав сам Папа Римський. За словами Олени Кулигіної, вже пі час першого етапу було виділено та розподіллено кошти сумою 6 мільйонів євро. В даній акції бере участь понад 60 проектів різних організацій. Щодо того, куди саме пішлм надані кошти, будуть складені відповідні звіти.

Один з найбільших грантів отримала благодійна організація «Станція Харків», яка з початку війни на Донбасі допомагає вимушеним переселенцям. Їй на реалізацію власних проектів було виділено 7 126 880 гривень. Всі ці кошти підуть на задоволення таких першочергових потреб, як лікування, харчування та забезпечення житлом. Крім того, мешканцям «сірої зони» будуть видавати насіння та картоплю, щоб вони змогли виростити врожай самостійно.

Спочатку волонтери «Станції Харків» займалися базовими потребами переселенців. А вже потім переключилися на такі напрямки, як їх адаптація, інтеграція в соціум та перекваліфікація, на що були спрямовані всі сили та ресурси організації.
«Але коли ми закрили всі програми гуманітарної допомоги, то виявилось, що родин, які потребують заповнення цієї першої ланки потреб, як їжа, житло, все ще багато, – розповіла Юлія Конотопцева, глава правління БО «БФ« Станція «Харків»», керівниця проекту, – ми зрозуміли, що не можемо забезпечити їх адресною допомогою».

Проект «Станції Харків» під назвою «З правом на Надію, з Вірою в Любов» направлений на подолання кризового стану родин переселенців. Він передбачає надання продуктового ваучера, допомогу в оплаті житла, адресну допомогу у закупівлі медикаментів та допомогу особливо вразливим особам та сім’ям. Щоб отримати таку допомогу, необхідно заповнити анкету, а згодом пройти співбесіду, надавши необхідні документи.

За словами Аліси Веневцевої, менеджера секторів продовольчих товарів і оренди житла, допомога в першу чергу надається тим родинам, які перебувають в більш скрутному становищі. Вона також зазначила, що вже 1916 осіб заповнили анкети і 500 – пройшли співбесіду.

 

comments powered by HyperComments