«Купальські містерії з Варсавою»: мешканці Харківщини очікують масштабне свято до Івана Купала

Юлія Гуш  |  Середа, 28 червня 2017, 18:42
1 липня в селі Сковородинівка Золочівського райну розпочнеться свято пісенно-обрядового фольклору, яке базуватиметься на купальських традиціях Харківського регіону
«Купальські містерії з Варсавою»: мешканці Харківщини очікують масштабне свято до Івана Купала

Фестиваль «Купальські містерії з Варсавою» проходитиме на території національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди. Це один з наймасовіших культурних заходів, який проходить на Харківщині до свята Івана Купала. У програмі заходу – ярмарок, який об’єднає понад сто майстрів народного ремесла, різноманітні змагання та конкурси, покази народного вбрання, різного роду майстер класи тощо. Зокрема, значне місце під час святкування займатиме музична програма, де можна побачити як виступи сучасних колективів, так і виконавців народних пісень.

«Вже налічується понад 35 колективів з різних районів Харківської області, – розповіла Олена Рибка, представниця меморіального музею Г.С. Сковород, – це і Сахновщина, і Дергачі, і Балаклія, і Богодухів, і Харківський район. Звідусюди до нас їдуть чудові колективи. Це народні колективи, творчі ансамблі. Вони співатимуть та відтворюватимуть українські купальські традиції, які колись побутували на Харківщині».

Фестивалі, присвячені святу Івана Купала, проходять в Сковородинівці вже понад 14 років. І, як відзначають організатори, вони з кожним роком привертають все більше гостей та мешканців області: «Ми бачимо що інтерес до української культури дуже сильний, – додала Рибка, – те, що в останні роки більше людей цим зацікавилось – це однозначно. Ми розширюємо наші програми. У нас тепер і Колодія святкують, і восени ми проводимо святкування. І що важливо: якщо раніше знайомство з народною традицією означало, що люди прийшли, подивилися, сказали «Так, красиво. Гарно співають та танцюють», то зараз є інтерес до того, щоб взяти участь в заході, навчитися танцювати, шити чи співати українських пісень».

Крім того, поціновувачі народних ремесл можуть заглянути до «Алеї майстрів», де будуть представлені роботи народних умільців не тільки з Харківщині, а й з інших регіонів України. До речі, в цьому плані інтерес до української культури можна побачити не тільки в українців, а й з боку іноземців. Наталія Нечепуренко, координаторка fashion-показу народного одягу, згадувала, як під час Чемпіонату Європи з боксу українське народне вбрання викликало зацікавленість з боку іноземців.

За ї словами, вони не тільки висловили бажання придбати вироби чи одяг, які їм сподобалися, а й послухати про пов’язані з ними традиції і історії. «Якщо іноземцю це нецікаво, то він не буде купляти, – зазначила Нечепуренко, – він не повезе те, що йому не до вподоби».

Завершення свята організатори обіцяють зробити феєричним. Наприкінці дня гостей фестивалю очікує яскрава ілюмінація та та фаєр-шоу, які покликані створити містерійну атмосферу купальського свята.

 

comments powered by HyperComments