Близько ста родин переселенців в Харкові отримали ваучерну допомогу (ФОТО)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 18 липня 2017, 15:14
Мова йде про найбільш вразливі родини ВПО, які завдяки безготівковій допомозі зможуть придбати продукти харчування та товари першої необхідності.
Близько ста родин переселенців в Харкові отримали ваучерну допомогу (ФОТО)

На Харківщині ваучерна програма реалізується вже третій рік завдяки Українському фонду «Благополуччя дітей» та німецької організації Diakonie Katastrophenhilfe. В її межах близько ста родин переселенців протягом п’яти місяців отримуватимуть карки безготівкової допомоги. Кожного місяця вони можуть піти до супермаркету та придбати продукти та товари першої необхідності на суму в 660 гривень, яка виділятиметься на одну людину.

«Харківщина є однією з областей, де дуже багато переміщених осіб, – зазначив Вольфганг Мьоссінґер, генеральний консул Німеччини в Донецьку (Дніпрі), – тому дуже важливо допомогти цим людям. На щастя, в Харкові працює ринок, є супермаркет «Метро», де люди завдяки ваучеру зможуть придбати необхідні речі. Вони можуть більш-менш нормально жити... На цей проект було виділено мільйон євро. Загалом, на гуманітарну допомогу було направлено 18 мільйонів євро».

«Ми дуже раді цій допомозі, – відзначила Ірина Пею, – вона дійсно хороша. Так як у мене сім’я складається з трьох осіб, я зрозуміла, що три ваучера по 660 гривень обернуться суттєвою «копієчкою». Це майже дві тисячі гривень. На них ми цілий місяць можемо купляти продукти. Звичайно, багато переселенців зараз потребують допоможи. Особливо враховуючи те, що її позбавлено чимало людей, які не мають жодної категорії. Є чоловік, дружина, двоє дітей. Нормальна сім’я. Чоловік хороший, але якихось там причин не може добре заробляти. Вони просто виживають, але не отримують жодної допомоги».

Щоправда, ця програма передбачає дотримання певних умов з боку самих переселенців. Наприклад, за допомогою тих карток вони не можуть придбати алкоголь, цигарки чи предмети розкоші. Крім того, ваучерна допомога була надана не всім переселенцям, а тільки найбільш вразливим категоріям.

«Ми кожного року проводимо дослідження, опитуємо та відвідуємо всі родини, які подають заявки для участі в програмі, – розповіла Тетяна Басюк, виконавча директорка Українського фонду «Благополуччя дітей», – можна сказати, що фінанси цієї програми є досить обмеженими. Ми не можемо допомогти всім. Адже кількість людей, які опинилися в такій ситуації, перевищує мільйон. І дуже багато людей проживає в Харківській, Дніпровській та Донецькій областях. Тому ми змушені проводити відбір. Для того, щоб надати допомогу тим сім’ям, які знаходяться у найбільш складних життєвих обставинах».

Вона зазначила, що співробітники фонду відвідують родини переселенців та бачать, в яких непростих умовах вони знаходяться. Додаткових проблем завдає і погіршення економічної ситуації по всій Україні. Разом з тим Тетяна Басюк зазначила, що переселенці опиняються, все ж таки, в різних умовах. Чимало з них свого часу покидали свої домівки під час обстрілів, але одні змогли забрати залишені там цінності, а інші – ні. Одні змогли адаптуватися до нового життя, а інші до сих пір перебувають в стресовому стані.

Більше новин читайте на сайті Справжня Варта.

comments powered by HyperComments