У Харкові працює перший в Україні недержавний архітектурний виш

Субота, 2 вересня 2017, 17:21
У серпні стартували набір на підготовчі курси та публічна програма Харківської Школи Архітектури.
У Харкові працює перший в Україні недержавний архітектурний виш

З 2018-2019 навчального року Школа готуватиме бакалаврів і магістрів за спеціальністю «Архітектура та урбанізм».

Навчальний рік 2017-2018 присвятять підготовчим курсам. Набір на них уже відкрито. Задача “нульового року” – запропонувати майбутнім студентам новий погляд на світ, зокрема сформувати актуальне уявлення про професію архітектора, його роль в сучасному суспільства розвитку міст. А разом із тим – навчити прикладним речам: фотографії, моделюванню, скетчингу тощо.

Список викладачів та програм ще уточнюється, але про амбіції освітнього закладу можна судити уже зі списку гостей публічної програми, котра стартувала наприкінці серпня.

Уже в перші два місяці лекторами й тренерами програми стануть лідери проектних бюро з Голландії, Італії, Польщі та Данії, декан британської архітектурної школи в Brighton University та впливовий критик Роберт Мал, голова Варшавського офісу інженерного гіганту BuroHappold Пьотр Тарчинський. Публічна програма, розповідають організатори, – це низка безкоштовних лекцій, майстер-класів, воркшопів та виставок на архітектурні та урбаністичні теми.

Одним із засновників Школи є відомий харківський архітектор Олег Дроздов –  гостьовий лектор українських та європейських архітектурних вузів, розробник проектної студії Spring Semester Studio Workshop для магістерської програми в GSAPP — школі архітектури Колумбійського університету.

Радниками команди запуску Школи є й міжнародні експерти: зокрема, уже згаданий декан архітектурного факультету London Metropolitan University Роберт Мал, колишній викладач університету Кардіффа, засновник бюро LA Architects Майк Лоулес, колишня викладачка Університету прикладних наук в Цюриху та засновниця бюро Dazwischen Верена Хубер та інші.

«Ми орієнтуємось на європейську модель освіти, – говорить Олег Дроздов. – Наша задача – не просто навчати, а створити професійне середовище. У пострадянських вузах студенти не включені в “цехове життя”, у них вкрай мало практики і професійної взаємодії з досвідченими колегами. У західних школах студенти більше часу працюють самостійно, але при цьому весь час контактують зі старшими колегами, відразу занурюються в реальну роботу і комунікацію».

Основа такої комунікації закладатиметься вже на підготовчих курсах та в публічній програмі. Олег зазначає, що, відповідно до світових освітніх тенденцій, у Школі вчитимуть не «накопичувати знання», а набувати навичок і компетенцій і швидко адаптуватися до нових вимог і потреб часу.

Запуском Харківської Школи Архітектури займаються архітектори Олександра Нарижна та Богдан Волинський, відомі, зокрема, своїми освітніми та громадськими проектами, спрямованими на зміну міського середовища та створення нової професійної спільноти.

«Архітектура це не тільки «про будинки», – говорить Богдан Волинський. – Тож наше навчання охоплюватиме широкий спектр тем. Зокрема, ми хочемо дати майбутнім архітекторам уявлення про суспільство, способи життя та взаємодії, економічні чи політичні чинники. Ми спробуємонавчити їх тверезо оцінювати обставини, у яких живе наша країна. Наші випускники зможуть успішно втілювати осмислені ідеї та змінювати міста».

Відмінність Школи від типових пострадянських вузів полягатиме і в самій організації простору.

«Практично кожен випускник пригадає, як доводилося тиснутися із крихкими макетами чи великими кресленнями у переповнені маршрутки або вагони метро, – говорить продюсерка Школи Олександра Нарижна. – У нашій Школі кожен студент матиме особисте робоче місце де зможепрацювати хоч цілодобово. Причому пліч-о-пліч із колегами, а це стимулює обмін знаннями, конкуренцію та більш інтенсивний розвиток. Не кажучи вже про те, що це просто весело. Також передбачена макетна майстерня, де можна буде сміливо експериментувати з різними матеріалами».

Олександра відзначає, що це лише частина шкільної інфраструктури. «У нас також працюватиме лабораторія (справжній дослідницький офіс), а трохи згодом і бар. З часом ми відкриємо і видавництво, яке транслюватиме ідеї школи в публічне поле України та світу».

Відкритим освітнім майданчиком стане і бібліотека Школи. Перше велике зібрання актуальних книг про архітектуру та місто буде доступним для всіх зацікавлених.

Протягом перших п’яти-семи років у Школі планують відкрити спеціалізації «Ландшафтна архітектура», «Міське планування», «Міський дизайн».

Поки ж відкрито набір студентів на Нульовий рік. Його програму, говорить Богдан Волинський, розроблено таким чином, щоб вона була корисною для майбутніх абітурієнтів та цікавою для тих, хто вже має архітектурну чи іншу освіту.

Програму підготовчих курсів Нульового року складатимуть такі дисципліни:

  • фотографія, скетчинг, моделювання і 3D-моделювання, робота з матеріалом, креслення та графічний дизайн

  • архітектура, урбанізм, соціологія, етика та філософія, сучасне мистецтво та кінематограф.

Дисципліни підібрані таким чином, говорять продюсери Школи, щоб, з одного боку, дати набір практичних інструментів, необхідних архітекторові або архітекторці для вираження своїх ідей. А з іншого – розширити межі уявлень про архітектуру.

Викладачами підготовчих курсів Харківської Школи Архітектури стануть:  керівник проектного бюро Юрій Ринтовт, архітектори Данило Штангєєв, Ярослав Яковлев, Богдан Волинський, Олександра Нарижна, арт-критик Борис Філоненко, художниця-концептуалістка Алевтина Кахідзе, кінокритик Лук’ян Галкін, соціолог культури Дмитро Заєць, фотограф Ігор Чекачков та дизайнери-ілюстратори зі студії “Графпром” Ілля Павлов та Марія Норазян.

comments powered by HyperComments