Під час розлучення батьків інтереси дитини мають стати головним пріоритетом

Юлія Гуш  |  Четвер, 12 жовтня 2017, 17:29
Крім того, теперішнє законодавство передбачає що обидва батьки матимуть рівні права перед судом
Під час розлучення батьків інтереси дитини мають стати головним пріоритетом

Про новий закон, що набув чинності 1 жовтня згідно рішенню Європейського суду, розповів доцент кафедри цивільного права №1 НЮУ імені Ярослава Мудрого Віктор Янишен. Тепер, відповідно до нових правил, суд повинен виходити з презумпції рівності батька та матері в правах, а також враховувати їх матеріальний та психологічний стан. Головним пріоритетом мають бути інтереси дитини.

«Українське законодавство, законодавство ЄС – воно виходить з рівних прав батьків, – розповів Янишен, – підхід дуже простий: батьки мають однаково рівні права по відношенню до дитини. І в нашому законодавстві діє такий принцип: що дитина незалежно від того, де вона народилася – в шлюбі чи поза ним – має по відношенню до батьків рівні права. І, звичайно, батьки, незалежно від того, чи вони перебувають в шлюбі чи ні –мають рівні права щодо дитини».

Що стосується розлучень, то в цій частині, фактично, змін не відбулося. Якщо батьки змогли самостійно вирішити з ким дитина буде приживати – то питань тут не виникатиме. В протилежному разі цю проблему мають вирішити органи опіки. Разом з тим було внесено зміни, які визначать процедуру стягнення аліментів. Зокрема, завдяки новим змінам в законодавстві заявник звільняється від судового збору.

«Неплатникам аліментів жити стало важче, – зазначив Віктор Янишен, –зараз дозволили зробити стягнення аліментів у спрощеному порядку. Щоб стягнути аліменти потрібно прийти в суд. А раніше потрібно було подати позовну заяву, пройти через всі ці кола пекла, які бувають в суді. У законодавстві передбачено стягнення аліментів у наказному провадженні. Це спрощений порядок, який передбачає те, що особа, яка хоче стягнути аліменти, звертається із заявою про видачу судового наказу».

Після цього суд через короткий термін приймає рішення і видає відповідний судовий наказ. І найголовніше – без виклику сторін.Згодом цей наказ буде надісланий стороні, яка матиме 10 днів для його оскарження. Щодо самих аліментів, то тепер вони вважаються власністю дитини, а не одного з батьків.

За ким дитина залишиться – з матір’ю чи батьком – це, за словами Віктор Янишена, питання непринципове. Тут суд в першу чергу має брати до уваги можливість забезпечити їй гармонійне виховання та родинний затишок. Крім того, сам факт проживання дитини в одно з батьків жодним чином не впливає на обсяг прав і обов‘язків іншого. Ця особа також має брати учать у вихованні. Але якщо чинять протидію, то вона може звернутися до органів піклування чи суду та встановити режим спілкування.

comments powered by HyperComments