Харків‘ян навчать пишатися своїм містом

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 жовтня 2017, 16:33
Цьому має сприяти новий освітній проект «Ми пишаємося Харковом», який підвищить обізнаність мешканців міста стосовно його історії та культури
Харків‘ян навчать пишатися своїм містом

Проект «Ми пишаємося Харковом: здобутки, рекорди, унікальності» має забезпечити мешканців та гостей міста доступом до систематизованої та перевіреної інформації про унікальності, здобутки, рекорди Харкова, його персоналій, установ, організацій та підприємств. Він має підняти імідж міста в очах як самих харків’ян, так і мешканців інших міст.

«Я, як екскурсовод, стикаються з таким достатньо складним моментом: Харків в очах українців, гостей міста, які до нас приїжджають вперше, сприймається як місто сіре, нецікаве, промислове, – розповіла Наталія Буйнова, історик, ініціаторка проекту «Унікальний Харків», – але в кінці екскурсії гості міста часто змінюють свою точку зору. Це свідчить про те, що та асоціація, яка існує в свідомості більшості українців, не відповідає дійсності. Ми хотіли б підняти імідж міста».

В проекті будуть задіяні історики, краєзнавці, дослідники минулого. Серед них будуть як професіонали, так і аматори. Згодом зібрану інформацію помістять в спеціальне видання, яке вийде в світ вже в грудні. Крім того, учасники проекту опублікують свої доробки на власному сайті.

«В нашому місті є низка міфологем, – зазначив Антон Бондарєв, дослідник історії Харкова, учасник проекту, – у кожного дослідника є свої напрямки, своя епоха, свій улюблений період. Книга наповнюється матеріалом, який максимально достовірний. Це не буде переказ текстів з Вікіпедії, це не будуть фантазії. Все найкраще, що було створене в нашому улюбленому місті, буде зібрано в одному місці».

Наприклад, це буде інформація про перший в світі пам‘ятник Миколі Лисенку, про першу сільськогосподарську виставку, яку свого часу відвідало 100 тисяч осіб, про перший книжковий супермаркет тощо. Кожен дослідник добавить те, що він вважає найкращим та найцікавішим. Проте інформація про всі харківські цікавинки в одне видання не вміститься. Тому, за словами учасників проекту, вона з‘явиться на їх інтернет-ресурсах, що будуть постійно оновлюватися.

«Це цікавий проект, що балансує між тим, щоб подати інформацію максимально конкретно і близько до істини, і в той же час – в тій формі, яка буде максимально близькою неспеціалістам, – додала Ганна Стракова, учасниця проекту «Унікальний Харків», – ми розраховуємо, що авторами можуть стати очевидці і харків’яни, які розуміють про що варто знати і чим вато пишатися городянам, Україні та світу в цілому. Ми розраховуємо на участь прости харків‘ян».

comments powered by HyperComments