Новий Довідник рибалки Держрибагентства правильніше було б назвати Довідником для чиновників та браконьєрів - думка

Сергій Мірошниченко, редактор  |  Середа, 25 жовтня 2017, 11:05
Для рибалок-любителів, зокрема, на Харківщині він містить не так багато корисної інформації
Новий Довідник рибалки  Держрибагентства правильніше було б назвати Довідником для чиновників та браконьєрів - думка

Потрібно відзначити, що поява такої систематизованої брошури несе певну користь. Але в першу чергу самому відомству, його співробітникам на місцях і, можливо, допоможе зупинити браконьєрів-"початківців".

Однак його головний зміст - переважно, заборонної спрямованості, і для рибалок-любителів він малоцікавий, оскільки досить добре їм знайомий.

Крім "залякування" нормальних людей штрафами, було б бажано побачити в такому збірнику, особливо в його регіональному зрізі, виразну карту водойм Харківщини з видами риб, які там реально представлені на сьогоднішній день.

Також був би цікавий список і адреси платних водойм із зазначенням цін на вилов риби та умов рибалки.

Ще цікавіше було б побачити в ньому список тих водойм, які ще не встигли орендувати бізнесмени.

Інакше кажучи, рибалок цікавить в першу чергу "Де, Що і Коли можна зловити на Харківщині", а не "Що тобі буде за те, якщо ти будеш ловити якось не так".

Така інформація була б по-справжньому корисна і цікава рибалкам.

Зазначу, що для харків'ян корисним у місцевому варіанті довідника  є перелік заборонених ділянок /хоча і без конкретизації по зимувальним ямам на різних водоймах, якої у довіднику немає/ та приблизні дати нерестових заборон.

Також корисний чітко виражений абзац: "В нерестовий заборонний період  любительське рибальство може бути дозволено  органами рибоохорони на спеціально визначених ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком  і спінінгом з берега".

Про це нерідко доводиться нагадувати різним контролерам.

Висловлюю надію, що цей почин агентства у випуску подібної довідкової літератури не є останнім починанням. І що в майбутньому ми побачимо щось більш корисне і для рибалок-любителів.

Довідково.

Довідник рибалки з детальним роз’ясненням Правил любительського та спортивного рибальства вийшов за підтримки Європейського Союзу через проект «Підтримка реалізації сільськогосподарської та харчової політики (SAFPI)».

Як відзначають у Держрибагентстві, Довідник містить загальні правила любительського рибальства, перелік законодавчих документів, що регламентують дане питання, перелік заборонених ділянок для здійснення вилову у відповідному регіоні, розміри риб, дозволені до вилову рибалкам. Крім того, в брошурі прописана відповідальність за вчинення правопорушень, такси для обчислення розміру відшкодування шкоди, розміри компенсації за вилов риби з Червоної книги України, номери телефону «гарячої» лінії, на які можна звертатись при виявленні правопорушення як на водоймах, так і на ринках відповідної області, всеукраїнський безкоштовний номер «гарячої» лінії 0-800-50-52-50.

Харківщину представлено тут.

comments powered by HyperComments