Харків приєднається до всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 24 листопада 2017, 17:02
В межах акції відбудеться низка різноманітних заходів, направлених на протидію домашньому насильству.
Харків приєднається до всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

Всесвітня кампанія «16 днів проти насильства щодо жінок» проводиться більш ніж в 100 країнах світу. Її головний меседж полягає в тому, що будь-які форми насильства у будь-яких сферах є порушенням прав людини. Саме ця ідея супроводжуватиме різноманітні публічні заходи, які будуть проходити майже кожного дня з 25 листопада до 10 грудня. В Харкові ця акція стартувала всього рік тому, хоча в інших містах України вона проходить більше 15 років. І цього року тут не тільки будуть говорити про домашнє насильство, а й шукатимуть шляхи подолання цієї проблеми.

«Це допоможе нам не просто показати, що насилля існує, що це проблема, про яку варто говорити, – розповіла Вікторія Преображенська, представниця Центру гендерної культури, – адже минулого року ми збиралися та обговорювали те, що про насилля не говорять. І що наша задача – допомогти людям вивести з тіні цю тему і поговорити про неї. То зараз ми хочемо ще й конкретних дій. Ви знаєте, зараз дуже велика проблема існує в нашому суспільстві з насиллям по відношенню до дітей. На жаль, у нас сталася дуже трагічна подія. Цього року від домашнього насильства померла дитина. І зараз і громадські організації, і органи місцевого самоврядування, і національна поліція об‘єднуються для того, щоб донести інформацію до всіх».

Вона також зазначила, що суспільство надто толерує насильство по відношенню до дітей. Наприклад, нещодавнє опитування показало, що не так мало людей вважає допустимим бити дітей під час виховного процесу.

Тому не дивно, що частина заходів з протидії домашньому насильству буде орієнтована на школярів. За словами Дар’ї Нагаївської, координаторки громадського об’єднання «Харківська платформа «Культура рівності», минулого року школярі були добре проінформовані щодо того, що таке насильство і які його види існують. Наприклад, для них стало одкровенням те, що вони самі стали об‘єктом психологічного насильства з боку їх вчительки.

Крім того, в межах акції буде приділена увага правам людей з інвалідністю та проблемі насильства над ними. Наприклад, нещодавно відбувся показ фільму «Єдине коло» Аліни Висоцької та Олени Григор'євої, який якраз розповідає про життя трьох таких людей: «Чотири мільйони людей в нашій країні мають інвалідність, – зазначила Олена Григор’єва, – це десята частина населення. І тільки 11 тисяч цих людей мають змогу працювати. Це, на мій погляд, страшна статистика».

За словами організаторок акції, цього року в її межах передбачений широкий спектр різноманітних заходів. До них будуть залучені як різні громадські організації, так і навчальні заклади.

«Саме тому ми в ці дні проводимо профілактичні заходи, які стосуються саме насильства в сім‘ї, – розповіла Марина Кульбачна, начальниця відділу зв'язків з громадськістю Національної поліції Харкова, – проводимо їх зі школярами, студентами, викладачами різноманітних вишів, з організаціями, які виявили бажання послухати. Ми вирішили заздалегідь розпочати цю компанію. Ми разом з центром соціальної служби одного з районів проводили роз’яснювальну компанію серед підлітків. Ми були здивовані їхньою зацікавленістю. Для них ця інформація була новою».

comments powered by HyperComments