Програма «Доступні ліки» буде розширена

Вівторок, 28 листопада 2017, 11:21
В 2018 році Міністерство охорони здоров’я планує розширити програму «Доступні ліки».
Програма «Доступні ліки» буде розширена

Програма «Доступні ліки» буде діяти по додатковим трьом напрямкам. Це «хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту», «депресивні стани» та «здоров’я матері і дитини під час вагітності». Дана програма діє з квітня поточного року. Нею вже користуються українці, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Завдяки ній вони можуть отримати необхідні ліки безкоштовно або з незначною доплатою.

В МОЗ зазначають, що дана програма змогла себе успішно зарекомендувати. В її межах від 100 до 200 тисяч пацієнтів отримують доступні ліки в 6,6 тисяч аптеках. Попит на «Доступні ліки» зростає. Кожного місяця пацієнти використовують на 150 тисяч рецептів більше. Цього року на реалізацію програми має піти 700 мільйонів гривень, а в наступному ця цифра зросте до 1 мільярда.

Також МОЗ планує додати до програми ліки проти виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. Згідно попереднім підрахункам, включення цих захворювань обійдеться бюджету близько 300 мільйонів гривень. Зокрема, в проект постанови мають додати ще по одній діючій речовині для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями та діабетом ІІ типу – «Лозартан» і «Глібенкламід».

«Доступні ліки» – це початок кардинальних змін у забезпеченні громадян вільним доступом до ефективних та безпечних життєво необхідних ліків, – підкреслив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик, – у перспективі ми плануємо, щоб кожен пацієнт був на 100% забезпечений ліками проти найпоширеніших захворювань. З нового року ми долучаємо до програми відшкодування державою вартості лікарських засобів ще три групи захворювань. Ключовими критеріями їх включення є тягар хвороби, динаміка захворювання, розповсюдження та ефективність лікування на амбулаторній ланці».

Як повідомляла «Справжня варта», на Харківщині люди стали частіше хворіти на грип та ГРІВІ. В період з 20 по 26 листопада захворіло 9037 людей, з яких 6532 осіб – діти та підлітки віком до 17 років. Проте разом з тим в жодному районі показник порогового рівня не був перевищений.

comments powered by HyperComments