У Харкові пройшла перевірка доступності безкоштовних ліків для онкохворих

Середа, 10 січня 2018, 11:12
Благодійна організація «Мережа 100 відсотків життя» провела громадський моніторинг доставки, наявності та використання лікарських засобів, закуплених ПРООН за кошти держбюджету в Харківській області.
У Харкові пройшла перевірка доступності безкоштовних ліків для онкохворих

Про це повідомив менеджер проекту, представник благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя» Дмитро Кущ, передає SQ. За його словами, опитування проводилося в режимі онлайн. За програмою дорослої онкології було опитано 160 осіб, за програмою дитячих гепатитів - 30 батьків.

«Ми приходили до лікарень з планшетами, опитували і передавали дані в ООН, а хто з пацієнтів міг - заповнював графи відповідей сам», - зазначив Кущ.

Він також повідомив, що за програмою дитячих гепатитів виявлено, що МОЗ повністю задовольняє заявку регіону. Однак, ліками скористалися тільки 46% опитаних. Решта купували більш сучасні препарати самостійно, так як не всі закупаються за держкошти - не прямої дії. Як відзначили лікарі, з наступного року планується закуповувати більш сучасні препарати.

Що стосується дорослої онкології, то лікарі Харківського обласного центру онкології, де проводився моніторинг, кажуть, що закупівлі повинні бути в сотні разів більшими. Моніторинг також виявив, що 76,4% опитаних отримували під час лікування безкоштовні препарати, інші - не отримали з різних причин: не вистачило ліків, вирішили приймати інші препарати, були призначені препарати, які не закупаються за кошти держбюджету. 45% опитаних отримали препарати на початку лікування, 5% - під час лікування. Були відзначені поодинокі випадки, коли хворим пропонували зробити благодійний внесок в касу лікарні. Вік опитаних в середньому склав 40-50 років.

Кущ зазначив, що вивчення ситуації з доставкою ліків в регіон показало, що від видання наказу МОЗ до надходження ліків в лікарні проходить в 5-25 днів. Це залежить від різних показників, наприклад, від кількості препаратів в партії. Спочатку, приблизно через 15 днів, ліки надходять на обласний аптечний склад. Потім, приблизно через 3-5 днів, препарати надходять в лікарні.

 

comments powered by HyperComments