Що дасть Харківщині розширення програми «Доступні ліки»?

Юлія Гуш  |  Четвер, 18 січня 2018, 14:41
В 2018 році даною програмою зможе скористуватися ще більше людей.
Що дасть Харківщині розширення програми «Доступні ліки»?

Про те, як буде реалізовуватися програма «Доступні ліки» в 2018 році, розповіла в.о. начальника управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Галина Сіроштан. Дана програма стартувала ще 1 квітня минулого року. Завдяки ній люди мають змогу безкоштовно або з частковою доплатою отримувати життєво необхідні ліки.  

«Ми мали достатню нормативну базу, яка дозволила реалізувати в області цю програму, – зазначила Сіроштан, – вона діяла в трьох напрямках – для лікування хворих серцево-судинними захворюваннями, на цукровий діабет ІІ типу та на бронхіальну астму. Міністерством охорони здоров‘я був підготовлений ряд наказів, в якому визначена 21 міжнародна непатентована назва лікарських засобів».

В межах реалізації проекту обласний аптечний склад заключив низку договорів з прямими постачальниками, що дало можливість отримати медикаменти за нижчою вартістю. Це дозволило мешканцям Харківщини отримати достатню кількістю лікарських засобів, зазначила Галина Сіроштан. За її словами, в області вже можна спостерігати позитивні зрушення, які стали можливими завдяки «Доступним лікам».

«Гіпертонічні кризи знизились на 8%, захворювання на гострий інфаркт Міокарда – на 5%, а смертність від інсультів знизилась на 20%, – розповіла вона, – ми продовжуємо моніторинг і сьогодні. І сподіваємося, що реалізація цієї програми дійсно покращить стан здоров‘я пацієнтів. Урядова програма розширюється і у 2018 році. До неї залучаються клінічні захворювання шлунку та дванадцятипалої кишки, депресії та депресивні стани, а також лікування анемії у вагітних у першому триместрі».

Відповідно до держбюджету, до Харківської області надійшла медична субвенція в обсязі 69 мільйонів гривень. Вона вже була розподілена по різним районам області. Крім того, в межах проекту будуть залучатися нові спеціалісти – гастроентерологи, психіатри, психотерапевти, акушери-гінекологи. Також заплановано, що мережа аптек, де можна отримати «доступні» ліки, буде розширена.

 

comments powered by HyperComments