В.Наливайченко - П.Порошенку: СБУ затримала диверсантів, причетних до вибуху у пабі "Стіна"

Понеділок, 17 листопада 2014, 20:31
Щойно Голова Служби Безпеки України Валентин Наливайченко доповів Президенту України Петру Порошенку про знешкодження СБУ у взаємодії з МВС та органами прокуратури Харківської області чисельної диверсійно-розвідувальної групи (ДРГ), причетної до скоєння терактів та диверсій на території Харкова та Харківської області, зокрема вибуху в пабі “Стіна”. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив радник глави СБУ Маркіян Лубківський, передає УНН.
В.Наливайченко - П.Порошенку: СБУ затримала диверсантів, причетних до вибуху у пабі "Стіна"

“Було затримано загалом дванадцять (!) осіб, в т.ч. двох ватажків групи. Мова йде про особливо небезпечну ДРГ, у членів якої було виявлено та вилучено автомати АК 74 та набої до них, гранати РГД-5 та ВОГ—25, детонатори, набори для встановлення розтяжок, а також 7 (!) протипіхотних мін з маркуванням російських виробників, які заборонені до використання Оттавською Конвенцією 1997 року”, — написав М.Лубківський.

За словами радника глави СБУ, використання цих мін є антилюдським чином. Від таких та схожих мін під час воєн на території колишньої Югославії дуже часто страждали діти.

“Люди, які підривалися на таких мінах, гинули, або залишалися каліками на все життя... Я бачив багато таких людей у Хорватії та Боснії і Герцеговині...”, — написав він.

М.Лубківський також додав, що контррозвідка СБУ встановила, що знешкоджена група диверсантів була ланкою у складі створеної, фінансованої та керованої спецслужбами Російської Федерації мережі терористичних груп, які мали на меті дестабілізувати ситуацію в регіоні.

“Переважна більшість терористів пройшла добрий вишкіл та навчання на території Російської Федерації, зокрема у Тамбові. Там вони отримали мінно-підривну, снайперську та стрілецьку спецпідготовку. На вилучених електронних носіях виявлено методичні матеріали, надані їм інструкторами під час проходження цих вишколів. Затримані планували й інші терористичні акти, яким вдалося запобігти завдяки злагодженим діям українських спецслужб і правоохоронців.

Затримані диверсанти мають пряму причетність до вибуху у харківському пабі „Стіна“, внаслідок якого відвідувачі отримали тяжкі поранення, мосту біла клубу „Британія“ та спроб вчинити інші терористичні акти. В одного, зокрема, вилучено відео-звіт про згадані вище диверсійно-терористичні акти. Вони також планували масований збройний напад на один із блок-постів на межі Харківської та Донецької областей”, — написав радник глави СБУ.

Він також додав, що у рамках кримінального провадження, зареєстрованого слідчим відділом Управління СБУ в Харківській області за ст. 258-3 Кримінального кодексу України, тривають слідчі та оперативно-розшукові дії.

Нагадаємо, 9 листопада ввечері у Харкові на вулиці Римарська у приміщенні пабу стався вибух, внаслідок якого постраждало 13 осіб. При цьому двоє з потерпілих перебувають в тяжкому стані.

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, правоохоронцям візуально зрозуміло, хто причетний до вибуху в харківському кафе.

 

comments powered by HyperComments