Для Донбасу вироблятимуть стандарти розмінування

Вівторок, 17 травня 2016, 10:46
Спеціалісти Євросоюзу вважають, що для найшвидшого очищення території Східної України від боєприпасів, до процесу потрібно залучати неурядові організації і західних донорів.
Для Донбасу вироблятимуть стандарти розмінування

«Ми чекаємо, щоб у Верховній Раді був прийнятий закон щодо заходів з розмінування. Ухвалення цього закону відкрило б двері створенню гуманітарного центру з розмінування й єдиних стандартів з розмінування. Тоді б багато неурядових організацій змогли б підтримати Державну службу та почати якнайшвидше розмінування», — сказав керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юргіс Вілчінскас. Він підкреслив, що новий закон дозволить встановити стандарти і методику розмінування.

«Закон зможе запустити процес, за яким вже неурядові організації змогли б сертифікуватися, акредитуватися, щоб почати роботу з розмінування. Проект закону вже є, його підготувало Міністерство оборони, але Рада його відхилила. Європейський Союз вважає пріоритетним прийняття закону, тому що якщо ми серйозно говоримо про старт основного процесу розмінування, для цього потрібен правовий контекст, без цього неможливо нічого почати», — підкреслив Вілчінскас.

Належне законодавче забезпечення також дозволить залучити західних донорів, повідомляє Depo.Харьков.

«У процесі розмінування братиме участь значна кількість виконавців. І для того, щоб були залучені великі західні донори, був більший потенціал для розмінування, звичайно, не вистачить тільки Державної служби, буде потрібна допомога експертних і нових організацій, які будуть в Україні створюватися. Так що цей закон буде цьому сприяти», — підсумував керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні.

Зазначимо, що українські піротехніки отримали обладнання від країн ЄС. Церемонія передачі відбулася 16 травня на території Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС (Харківська область). Під час заходу Юргіс Вілчінскас також подякував українським рятівникам за роботу і професіоналізм.

Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments