Луганські настрої нестабільні: страх, розгубленість, метушня

Світлана Куропій  |  Вівторок, 18 березня 2014, 13:45
Від 11 березня публічний лідер луганських сепаратистів Арсен Клінчаєв затриманий СБУ і перебуває під слідством.
Луганські настрої нестабільні: страх, розгубленість, метушня

Шевченківський районний суд столиці залишив без розгляду звернення про зміну йому запобіжному заходу. Також представники влади відхили пропозицію депутатів-регіоналів  про вихід затриманого на волю під заставу.

Прес-служба Партії регіонів повідомляє, що Арсен Клінчаєв  «перебуває далеко не у кращій фізичній формі». Вона повідомляє, що депутата луганської облради Клінчаєва побили люди народного депутата Олега Ляшка. Також у пана Клінчаєва однопартійці виявили загострення хронічних хвороб і саме тому він відмовляється давати свідчення [- лікарська кваліфікація членів ПР безсумнівна, адже це партія Раїси Богатирьової, проте під час мітингів і захоплень будинків у Луганську Клінчаєв якось спритно приховував власну кволість].

Арсен Клінчаєв зі своєю "Молодою гвардією", ще здоровий і вільний

Загалом Луганщина станом на сьогоднішній день намагається заповнити утворену падінням Януковича порожнечу за допомогою проросійських сил. Більшість жителів міста дезорієнтовані і розчаровані у виборі 2010 року. Після повалення Януковича суспільні настрої на Луганщині стали панічними: прихід нового уряду сприймався як перемога ворожих Сходу політиків, які тепер мститимуться Донбасові за його російськомовність, несприйняття націоналізму тощо.

Розгубленість луганчан використовує у своїх інтересах місцевий осередок Партії регіонів – так звана «комсомольська гру¬па ПР»: голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов, керівник облради Валерій Голенко, колишній керівник облдержадміністрації Володимир Пристюк (усі за радянських часів обіймали керівні посади в місцевому обкомі комсомолу). Досі вони стримували й контролювали проросійський радикалізм, а зараз дали йому зелене світло.

Очолюють рух на підтримку РФ вітренківці («народним губернатором» був обраний голова луганського осередку ПСПУ), представники «Украинского выбора» Медведчука, дрібних прокремлівських партій. Як наслідок - Луганську ОДА вже двічі захоплювали проросійські активісти. Під тиском «штурмовиків» новопризначений голова адміністрації області Михайло Болотських був змушений написати заяву про відставку (яку потім відкликав), а депутати облради ухвалили рішення про можливість звернення до Владіміра Путіна із проханням ввести війська на Луганщину.

Проте є в краї і  представники місцевої еліти, що були за Януковича відсторонені від влади Єфремовим та його людьми, а нині прагнуть реваншу й помсти. Яскравий приклад – колишній нардеп і впливовий луганський бізнесмен Володимир Ландік, який уже публічно підтримав нову владу й засудив заклики до інтервенції. Люди такого штибу намагатимуться шукати порозуміння з Києвом і впливати на стабілізацію ситуації в регіоні заради своїх інтересів.

Відкритим залишається головне питання: мешканці Луганщини відчувають брак сили, яка презентувала б їхні інтереси на національному рівні. ПР утратила владу, партії Майдану викликають у більшості східняків недовіру. Нового політичного обличчя Сходу на обрії поки що не видно. Подолати відчуженість Луганщини – одне з головних завдань нової влади, якщо вона хоче втримати цей край.

Фото: Комментарии:

comments powered by HyperComments