Вірус «Петя» пішов з Росії, хоча довести це проблематично - експерти з кібербезпеки

Юлія Гуш  |  Вівторок, 11 липня 2017, 16:02
В кінці минулого місяця Україна зазнала найкрупнішої в історії кібератаки. Але тим не менш, Харківщина від «Петі» не сильно постраждала.
Вірус «Петя» пішов з Росії, хоча довести це проблематично - експерти з кібербезпеки

Про це розповіли експерти з кібербезпеки. За їх словами, вірус наніс шкоду великій кількості платників податків – приватним підприємствам, заводам, аптекам і супермаркетам.

За словами Микити Книша, організатора Третьої міжнародної конференції з кібербезпеки HackIT, даним атакам посприяла недостатня захищеність ІТ-інфраструктури компанії електронного доументооберту та самого продукту Microsoft. Це дало хакерам можливість використати наявні вразливості для розповсюдження вірусу, до якого Україна просто не була готова.

«Щодо кількості звернень, то Харків постраждав значно менше, ніж та Полтава, – розповів Дмитро Карпизін, заступник начальника Східного регіону Департаменту кіберполіції, – можливо, в Харкові люди більшою мірою піклувалися про свою безпеку. Хоча під час бесід з комерційним сектором та крупними підприємствами стало відомо, що до останнього моменту більшість з них економила на ІТ-безпеці. Говорили, що вони, в принципі, не виділяли на це гроші».

В даній кібератаці експерти вбачають руку Кремля. Але поки що не існує доказів, які могли б на всі 100% це підтвердити. А основна маса подібних висновків базується на тому, що саме Російській федерації це вигідно.

«Коли ми дізналися, що дана атака націлена не тільки на знищення та стягування грошей, а й на збір попередньої інформації і розвідку – то зрозуміли, що це, скоріш за все, вигідно Росії, як конфліктуючій стороні, – зазначив Віталій Балашов, експерт з цифрової криміналістики, – але, можливо, не тільки їй. Я поки не бачу стовідсоткового обґрунтування, завдяки якому можна це стверджувати».

Експерти зазначають, що кібератака на Україну готувалася зарання. І додають, що є, звичайно, способи, завдяки яким можна захиститися від подібних атак. Але враховуючи те, що час від часу створюються нові віруси – повністю відгородитися не вдасться. Тому Україні в такій напруженій ситуації конче необхідна превентивна діяльність щодо ймовірних кібератак, запровадження системи моніторингу (на яку зараз немає грошей), а також грамотна політика щодо кібербезпеки.

Як повідомляла «Справжня Варта», 27 червня сталася масштабна хакерська атака на сервери українських державних установ і фінансових компаній. Хакери вимагають за відновлення одного комп'ютера 300 доларів.

comments powered by HyperComments