Угода про Асоціацію не є програмою реформ: передусім це торгівельна угода, – експерт

Вівторок, 1 березня 2016, 14:38
Тема євроінтеграції передбачає реформу судової системи, яка поки що в країні не відбувається. Вона, скоріше, провалена – так само, як і реформа прокуратури.
Угода про Асоціацію не є програмою реформ: передусім це торгівельна угода, – експерт

Про це філософ та публіцист Володимир Єрмоленко, доктор політичних студій Вищої школи соціальних наук (Париж), директор європейських проектів ГО «Інтерньюз-Україна» заявив під час публічної дискусії громади та бізнесменів Харкова з командою Team Europe, що відбулася в арт-простірі «Циферблат». Вона об’єднала експертів і громадян, які бачать майбутнє України серед європейських країн.

«Саме тому, що реформи буксують, ЄС зараз, з одного боку, дуже сильно тисне.  А з іншого, разом із громадянським суспільством, все ж таки прагне вести країну до чогось кращого, – пояснює Володимир Єрмоленко. – Ми ж усі розуміємо, що краще жити в країні, де врешті решт запрацює система електронного декларування доходів, на чому наголошує ЄС, як одній з безвізових умов. До речі, однією з таких невеличких історій успіхів у цьому сенсі вже є система електронних державних закупівель ProZorro».

«Ми розуміємо, що країна запрацює краще, якщо Антимонопольний комітет буде накладати штрафи не довільно, а за чіткою формулою.  Або якщо митниця буде працювати, не завищуючи чи не занижуючи цінності товару. Всі ці речі безпосередньо пов’язані з європейською інтеграцією», – вважає експерт.

З його слів, важливо не обмежуватися тільки умовою про асоціацію. «У нас іноді кажуть, що Асоціація – це програма реформ. Ми маємо розуміти, що угода про Асоціацію – передусім, торгівельна угода. Дуже багато сфер для країни не є частиною цієї угоди. Але все одно є механізми взаємодії з європейськими інституціями, через які Україна рухається. От я згадав судову реформу чи реформу прокуратури. Можемо також говорити про децентралізацію влади. Ви не знайдете чіткої відповіді, якою має бути децентралізація в угоді про Асоціацію – з різних причин", – каже топ-менеджер «Інтерньюз-Україна».

Але все одно в угоді про Асоціацію є принцип субсидианції, тобто близькості ухвалення рішень до громадян. На основі цього принципу відбувається реформа децентралізацію. Головне, що ми маємо розуміти, за думкою експерта, – угода про Асоціацію сама по собі не є реформою. Вона дає рамки та є пунктом старту, завдяки якому реформи можуть рухатися далі.

«Реформи – це такий складний процес, що, наприклад, органи центральної влади можуть ухвалити якісь закони і вважати це реформою. Але завдання громадянських активістів і журналістів – слідкувати за тим, чи доходять вони, чи ні. Якщо ні – чому, які причини, як далі тиснути на владу, для того, щоб вони займалися реформами», – заявляє Володимир Єрмоленко.

Нова ініціатива Представництва ЄС в Україні – група Team Europe має посилити дебати щодо Європи та місця в ній України. Під час своєї першої зустрічі в Харкові в арт-простірі «Циферблат» експерти Тeam Europe  підтримали діалог щодо перспектив та потреб Харківщини в контексті євроінтеграції.

Під час публічної дискусії експерти говорили про можливості зони вільної торгівлі з ЄС та те, як ними скористатись підприємцям Харківщини. Локальні члени команди Team Europe акцентували увагу на тому, чи повною мірою Харківщина використовує свій потенціал торгівлі з ЄС; що необхідно, аби товари харківських підприємців з’явились на європейських ринках; де можна отримати інформацію про вимоги експорту до ЄС.

comments powered by HyperComments