Ціна на газ підскочила. Область проситиме державної допомоги

Четвер, 28 квітня 2016, 16:14
З травня українцям постачатимуть газ по 6879 грн. за 1000 куб. м, тому суттєво подорожчає гаряча вода, а з жовтня — опалення, на 60%.
Ціна на газ підскочила. Область проситиме державної допомоги

«Уряд прийняв рішення впорядкувати ціни на природний газ для споживачів та встановити ціну природного газу як товару на рівні 100% паритету до ціни імпортованого природного газу. Відповідно, кінцева ціна газу для населення з 1 травня 2016 року становитиме 6879 грн. за тисячу кубометрів», — пише сайт Кабміну.

Повідомляється, що сума включає «ціну газу як товару з урахуванням тарифу на вхід до ГТС із транспортування до західного кордону, без ПДВ. Це – 4942 грн. за тисячу кубометрів. ПДВ становить 1146,51 грн.», а також «тариф на транспортування газу територією України (219 грн.) і тариф на його розподіл (513,7 грн.)», ще 57,4 грн. — торгова націнка постачальника газу.

Сьогодні на засіданні колегії в ХОДА директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв повідомив, що з 1 травня подорожчає гаряча вода, а з жовтня — опалення. Але поки нові тарифи не сформовані, і тепловики зайняті планом капітальних і поточних ремонтів, які передбачені в рамках підготовки до нового опалювального сезону, передає прес-служба мерії.

Перший віце-мер Ігор Терехов зазначив, що погашення різниці в тарифах для бюджетних установ не можливе без державної допомоги. «Кабінет Міністрів підняв ціни на газ, що автоматично призводить до збільшення тарифів на тепло і гаряче водопостачання. Оскільки міський бюджет вже сформований, і в ньому закладена колишня ціна, ми звернемося до уряду з проханням надати цільову субвенцію для погашення різниці для всіх бюджетних установ — шкіл, лікарень, дитячих садків. Щоб не допустити різкого стрибка цін для населення, адже не кожна людина зможе заплатити за новими тарифами, вже зараз ми повинні чітко розуміти, які категорії людей мають право на субсидії. Вони вже повинні нараховуватися, бо це не швидкий процес, і людина повинна знати, що вона її отримає і не платитиме повну вартість», — зазначив Ігор Терехов. Керівництво області ініціативу міської влади підтримало.

На Урядовому порталі запевняють, що кожна родина, яка не зможе самостійно сплачувати за житлово-комунальні послуги, отримає підтримку від держави. Для цього одночасно з рішенням щодо нових цін на природний газ Кабмін удосконалив механізм надання житлових субсидій.

Зазначимо, що підвищенням ціни на газ Україна виконала одну з найважливіших умов МВФ.

comments powered by HyperComments