Влада дозволила нараховувати субсидію «заднім числом»

Середа, 12 квітня 2017, 13:35
Сім’ї, яким з причин несвоєчасного подання місцевими органами влади інформації про склад зареєстрованих осіб та надавачами послуг – про перелік житлово-комунальних послуг і встановлених тарифів, субсидія нарахована «заднім числом», зможуть використати «переплату» в повному обсязі
Влада дозволила нараховувати субсидію «заднім числом»

Як повідомили у Мінсоці, субсидія призначається з моменту подання заяви та, відповідно, здійснюється перерахунок коштів. Але бувають випадки, їх меншість, коли документи оформлені, до прикладу,  з січня, а субсидія надійшла у квітні.

 Якщо сім’я весь цей час – у  січні, лютому, березні - сумлінно сплачувала рахунки за комунальні послуги і на момент надходження субсидії у неї на рахунках з’явилася переплата за рахунок власних платежів, то така сім’я вправі скористатися нею коли завгодно.  Наприклад, якщо родина користується газом, то переплату можна використати у літні місяці або тримати її до зими; якщо централізоване опалення – кошти знаходитимуться на рахунку до наступного опалювального сезону.

 Постачальники послуг зобов’язані відображати переплату у платіжках та не повинні «ігнорувати» право людини нею скористатися. Відповідний механізм зафіксовано у постанові КМУ №534, зокрема у формулі розрахунку повернення зекономлених субсидій.

 Зауважимо, що мова йде саме про випадки, коли субсидія надходить до адресата із запізненням, обумовленим затримкою із звіркою інформації про склад сім’ї та тарифи в місті. У всіх інших випадках, якщо сім’я використала менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці вона має законне право використати зекономлені кошти у рахунок наступних платежів, у тому числі обов’язкової плати за «комуналку».

Як раніше писала «Справжня Варта»,

у 2017 році виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня здійснюватиметься у таких розмірах:

1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаними особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи – 3 500 гривень;

II групи – 3 100 гривень;

III групи – 2 700 гривень;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, – 1 200 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 500 гривень;

4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертвам нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 600 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 500 гривень.

comments powered by HyperComments