«Тепер хіба-що божевільні можуть вважати Україну частиною так званого «русского мира» - Порошенко/ Фото, Відео

Сергій Марков, Михайло Кириленко /Фото/  |  Неділя, 14 травня 2017, 22:53
На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час своєї прес-конференції 14 травня
«Тепер хіба-що божевільні можуть вважати Україну частиною так званого «русского мира» - Порошенко/ Фото, Відео

«Тепер хіба-що божевільні можуть вважати Україну частиною так званого «русского мира». Україна, як я вже казав, це частина об’єднаної Європи, від Лісабона до Харкова. Ми поділяємо спільні цінності. І при цьому зберігаємо, ми, українці, свою національну ідентичність», - заявив Президент, коментуючи наслідки запровадження безвізового режиму.

Глава держави назвав перші практичні результати запровадження спрощеного режиму, зокрема понад три мільйони триста тисяч українських громадян вже отримали  біометричні паспорти і зможуть перетинати кордон без віз. Він також зауважив, що у 2016 році українці більше 15 мільйонів разів перетинали державний кордон України з країнами Європейського Союзу.

«Україна відкрита для світу. Світ відкритий для України, а ступінь свободи дуже серйозно зростає. Чим більше, я в цьому переконаний, українці власними очима побачать Європу, Європейський Союз, тим міцнішим і незворотнішим буде наш європейський вибір», - сказав Петро Порошенко, зазначивши, що нині одним із перших завдань для влади є робота, спрямована на здешевлення витрат на дорогу для подорожей українців. У цьому контексті він зазначив, що «Укрзалізниця» налагоджує залізничне сполучення з країнами-членами ЄС, а Міністерство транспорту та інфраструктури запускає на український ринок низку закордонних лоукостів, які мають забезпечити відносно дешеві, доступніші авіаперельоти. Це також змусило і вітчизняні компанії суттєво знизити ціни на квитки до Європи, додав Глава держави.

За словами Президента, громадяни України мають можливість подорожувати без віз до 52 країн з якими вже працює безвізовий режим, у червні цього року до цього списку додаються 34 європейські держави. Він також констатував, що запровадження Євросоюзом безвізового режиму відкриває шлях до його лібералізації ще з трьома десятками країн так званого «білого шенгенського списку», до якого входять держави Європи, Центральної та Південної Америки, країн Перської Затоки, країн Азії. Відповідні переговори за дорученням Президента було розпочато ще в 2014 році і з низкою країн вони вже завершені. «Ми чекаємо просто вступу в дію рішення про безвізовий режим і шляхом обміну нот ці домовленості будуть реалізовані. По решті країн – в дуже короткий термін ми сподіваємося закінчити двосторонні внутрішні процедури», - констатував Глава держави.

За словами Президента, Україна зараз не лише на фініші безвізу, але й в очікуванні завершення ратифікації Угоди про  асоціацію Україна-ЄС.

«Всім ясно, що курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію залишається точно незмінним», - підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, Угода про асоціацію з ЄС вже діє, і частка Євросоюзу в українському експорті, імпорті, в усій нашій зовнішній торгівлі становить майже 43%. 

«Ми виконали План з візової лібералізації, який передбачав майже півтораста пунктів.  Ми впровадили серйозні реформи в сфері юстиції, захисту прав людини, боротьби з корупцією, міграційної політики. Провели місію оцінювання  з боку Євросоюзу. Адаптували наше законодавство до європейських норм та стандартів. І користь від цих нововведень анітрохи не меша, ніж від самого безвізу», - підкреслив Петро Порошенко.

Серед позитивних внутрішніх змін Президент відзначив  запровадження обов’язкової електронної звітності високопосадовців та державних службовців, чиновників усіх рівнів.

«Сенс електронного декларування у прозорості і відкритості. Вся країна знає статки 1,5 чи 2 мільйонів українських можновладців і не тільки можновладців. Де і що вони мають. Для того, щоб мати можливість спитати: де ти взяв будинок, машину, за рахунок яких джерел ти це профінансував?», - зазначив Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ.

Петро Порошенко також підкреслив, що саме завдяки публічному декларуванню нині українське суспільство має можливість перевіряти кандидатів на посади суддів. «На сьогоднішній день саме електронні декларації є інструментом перевірки всіх суддів, які йдуть до Верховного Суду. Саме електронні декларації використовуються під час будь-яких кадрових призначень, у тому числі і конкурсними комісіями», - сказав він.

Участь у прес-конференції президента прийняли кореспонденти "Справжньої Варти".

comments powered by HyperComments