Встановлення лічильника тепла та ІТП у багатоповерхівках дозволяє знизити платежі на близько 400 грн із кожної квартири

Вівторок, 27 червня 2017, 15:02
Постачальник вже не зможе перекладати на споживача необґрунтовані понаднормові втрати
Встановлення лічильника тепла та ІТП у багатоповерхівках дозволяє знизити платежі на близько 400 грн із кожної квартири

На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи  прийняття Закону "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", - повідомляє «Справжня Варта»

Принципово, що Закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" покладає обов’язок встановлювати будинкові лічильники там, де вони відсутні на оператора зовнішніх інженерних мереж – тобто постачальника теплової енергії або води. Той зобов’язаний встановити лічильники тепла впродовж року, а води – за два роки. Якщо він цього не зробить, на нього, а не на споживача, держава накладатиме штрафи. Причому, оскільки розмір внесків за встановлення, обслуговування та заміну лічильника встановлюватиме орган місцевого самоврядування, то оператор не зможе штучно завищувати вартість встановлення лічильника, так само як і в подальшому його обслуговування. У той же час власники (співвласники) будівлі мають право самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку.

«Практика засвідчує, що за рахунок енергоефективних заходів громадянин може досягти значно менших комунальних платежів. Приміром, встановлення лічильника тепла та ІТП дозволяє знизити платежі домоволодіння за опалення на 30%, а це – близько 400 грн із кожної квартири щомісяця», - підкреслив Геннадій Зубко.

Як раніше писала «Справжня Варта», «Харківміськгаз» не має права вимагати від харків'ян гроші на встановлення приладів обліку і не має права відключати газ у випадку відмови людей платити за це.  Таку заяву зробив міський голова Харкова Геннадій Кернес на засіданні профільної комісії міськради.

Нагадаємо, що постачальників води і тепла зобов'язали за свій кошт встановлювати будинкові лічильники у тих будинках, де їх не буде встановлено на момент набрання чинності Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Але потім мешканці багатоквартирних будинків повинні компенсувати монополістам ці гроші. Таке роз'яснення надало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments