«Київстар» уже став 3G-оператором де-факто - експерт (фото)

П'ятниця, 20 березня 2015, 13:30
Національний оператор «Київстар» уже активував першу базову станцію мобільного зв’язку в форматі 3G. Про це на закритому тестуванні зв’язку в стандарті 3G в 3GKyivstarTestLab повідомив Алєссандро Ананія, експерт 3G-проекту «Київстар».
«Київстар» уже став 3G-оператором де-факто - експерт (фото)

«Таким чином, де-факто «Київстар» уже став 3G-оператором», - розповів Алєссандро Ананія, експерт 3G-проекту «Київстар».

Як відомо, із запуском мережі 3G клієнтам стане доступний швидкісний мобільний Інтернет і всі можливості спілкування та передачі даних, які він дає. Оскільки «Київстар» запускає 3G мережу в найсучаснішому стандарті HSPA+, максимальна теоретична швидкість складатиме 42 Мбіт/с. Проте кінцева швидкість для користувачів сягатиме від 1 до 20 Мбіт/с, в залежності від навантаження та мобільності абонента. Крім того, максимальна швидкість передачі даних залежатиме від типу мобільного пристрою, який використовує абонент.

«У чому головні відмінності 3G від 2G? По-перше, це поліпшення якості голосового зв’язку. При роботі в  3G мережі смартфон може підтримувати зв'язок не з двома, а відразу з трьома секторами базових станцій, тому надійність зв’язку підвищиться – число переривань голосового зв’язку помітно знизиться», - розповів Алєссандро Ананія, експерт 3G-проекту «Київстар».

По-друге, це швидкість передачі даних. Хоча вона залежить від завантаження мережі, тобто від кількості користувачів в даній конкретній точці доступу, навіть при максимальному навантаженні швидкості передачі даних будуть в сотні разів вище ніж у мережі EDGE.

По-третє, великі обсяги даних дозволяють споживати контент високої якості, такий як HD-відео, наприклад.

І по-четверте, зв'язок 3G дозволяє помітно підвищити якість передачі голосу через ОТТ-сервіси. Ви можете це перевірити, здійснивши голосові і відео-дзвінки за допомогою Skipe і Viber.

Уже сьогодні в мережі «Київстар» спостерігається зростання споживання мобільного Інтернету на рівні +57% за рік. Якщо об’єм мобільного інтернет-трафіку в 2013 році склав 8502 ТБ, то у 2014 він становив вже 13486 ТБ. Це говорить про високий потенційний попит на послуги 3G в Україні.

Зараз у мережі «Київстар»  близько 30% телефонів і смартфонів, які підтримують цю технологію. Мережа будується так, що пристрій зможе однаково добре працювати і в 2G, і в 3G-мережі – з точки зору користувача перехід відчуватися не буде.

Крім того, швидкий мобільний інтернет дозволить збільшити продуктивність праці, надасть поштовх для розвитку інтернет-комерції. Великі перспективи відкриваються у сегменті М2М («Інтернет речей»). За оцінками операторів, сам процес впровадження 3G-мереж призведе до створення тисяч додаткових робочих місць. А згідно з дослідженням Deloitte і Cisco Systems, впровадження  3G призводить до зростання ВВП країни на 0,5%.

Щодо вартості послуг 3G, багато в чому вона буде залежати від економічної ситуації в Україні. Але можна сказати точно, що представники «Київстар» розроблять варіанти тарифних моделей, доступні різним категоріям споживачів.

За словами Віталія Губенка, старшого менеджера технічного напрямку проекту 3G  «Київстар», «якість послуги, яку надаватиме оператор, нівелює для власників мобільних телефонів різницю між останніми смартфонами Samsung і iPhone6 і старими моделями телефонів». В обох випадках, за його словами, як приклад, якість передачі і відтворення відео і data-даних будуть однаково високими.

Нагадаємо, сьогодні в Києві в лабораторії в 3GKyivstarTestLab пройшла прес-конференція на тему «Закрите тестування зв'язку стандарту 3G», під час якої учасники познайомилися з основними принципами побудови і роботи 3G-мережі, а також з досвідом групи VimpelCom Ltd із впровадження стандарту зв'язку третього покоління в різних країнах світу: http://varta.kharkov.ua/news/world/1105794.html

 

 

comments powered by HyperComments