Як через махінації з бензином полетіли голови київської митниці

Середа, 24 червня 2015, 16:00
Співробітники Головного управління особистої безпеки Державної фіскальної служби України і Генеральної прокуратури України викрили схему, за якою злочинці ввозили на територію України бензин під виглядом дизпалива.
Як через махінації з бензином полетіли голови київської митниці

Близько 150 тонн нафтопродуктів, які зберігалися на території Міжнародного аеропорту Харків, не відповідали державним стандартам. Високооктановий бензин, який митниця оформляла як дизельне паливо для реактивних двигунів оцінюється приблизно в два з половиною мільйони гривен.

Співробітники ГФС і ГПУ конфіскували його 9 червня, після чого протягом тижня провели усі необхідні експертизи, пишуть «Коментарі».

Як повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України, в злочинній схемі були замішані службові особи Київської, Житомирської і Харківської митниць ГФС, які оформляли нафтопродукти за заниженою ставкою акцизного збору. Їх діяльність за період експлуатації цієї схеми завдала збитку, який оцінюється більше, ніж в сто мільйонів гривень.

Оосби, чию причетність вже довели, притягатимуть до кримінальної відповідальності за статтею 364 КК України (зловживання владою або службовим станом), яка передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі. Слідство на даний момент визначає, хто ще був причетний до цієї злочинної схеми.

Характерно, що відразу після її викривання керівники столичної митниці були відсторонені від виконання службових обов'язків. Так, інформація про в.о. начальника Київської обласної митниці Руслана Черкаського, вже минулого тижня зникла з сайту ГФС України.

Аналогічна ситуація - і з начальником Київської міської митниці Юрієм Двораком .

Сьогодні в розділі «Керівництво» першою особою Київської міської митниці вказаний перший заступник Павло Іванченко.

 

В той же час, начальникові Харківської обласної митниці Валерію Остапчуку якимсь дивом на час розслідування вдалося зберегти за собою керівний пост.

 

Остапчук являється вважається креатурою Сергія Іванова, який раніше очолював харківську, чопську і одеську митниці. Був призначений керівником Харківської митниці ГФС 4 грудня 2014 року, до цього декілька місяців виконував обов'язки начальника.

Цікаво, що Остапчук отримав призначення, незважаючи на досить делікатний епізод дворічної давності, коли в результаті операції столичного главку СБУ в Харкові при отриманні хабаря у розмірі $12.000 був на місці злочину затриманий заступник начальника митного поста Центральний Едуард Чинін. При обшуку у нього в кабінеті співробітники СБУ знайшли ще $20.000, крім того, ще порядку $50.000 було вилучено в результаті огляду службових приміщень митного поста Центральний. При огляді автомобіля начальника митного поста Валерія Остапчука було також знайдено $10.000, пояснення з приводу яких виглядало досить невпевнено.

 

comments powered by HyperComments