Чорне море опинилося на межі вимирання – висновки вчених

Понеділок, 19 вересня 2016, 04:44
Міжнародна група вчених з Бельгії, Німеччини, Італії та США зробила висновок, що за півстоліття 40 відсотків Чорного моря виявилися непридатні для життя.
Чорне море опинилося на межі вимирання – висновки вчених

Це пов'язано з тим, що шар морських вод, насичений киснем, з 1955 року стає все тоншим, а концентрація фосфору й азоту в морі, навпаки, підвищується. Зокрема, вони звернули увагу на межу, що відділяє менш щільні верхні шари від більш щільних нижніх.

Як з'ясувалося, відстань між цією межею і поверхнею води протягом цього періоду скоротився з 140 до 90 метрів. Це означає, що приблизно 40 відсотків раніше придатних для життя вод Чорного моря більш такими не є – саме верхні шари містять в собі необхідний для підводних мешканців кисень.

Поки що фахівці не готові з упевненістю відповісти на питання, з якої причини відбулися ці зміни. Однак дослідники вважають, що це може бути пов'язано з глобальним потеплінням, а також з тим, що протягом десятиліть в воду надходить велика кількість сполук азоту та фосфору – цей процес, за словами вчених, називається евтрофікацією. Фахівці вважають, що якщо вони вірно проаналізували ситуацію, то одного разу верхні шари можуть стати зовсім тонкими або навіть змішатися з нижніми, після чого живі істоти, що населяють Чорне море сьогодні, будь то тварини або рослини, більш жити в ньому не зможуть.

А в лютому цього року інша група дослідників, котра представляє Університет Меріленда, висловила побоювання, що в майбутньому в «екологічну пустелю» може перетворитися Індійський океан. Як з'ясували фахівці, за 16 років кількість фітопланктону в західній частині цього океану зменшилася на 30 відсотків, що, ймовірно, запустило цілий ланцюжок сумніву, яка може привести до руйнування цілих екосистем.

comments powered by HyperComments