«Безвізу» з ЄС до кінця року Україні не світить

Вівторок, 29 листопада 2016, 21:25
На заваді став, так би мовити, гарантувальний, тобто зворотній процес – механізм призупинення «безвізу», який розглянуть у січні.
«Безвізу» з ЄС до кінця року Україні не світить

Офіційний сайт Європейського парламенту оприлюднив попередні дати розгляду механізму призупинення безвізового режиму.

За даними служб ЄС, це може відбутися 18 січня 2017 року. На січневій сесії євродепутати планують розглянути відповідний регламент 2016/0142(COD) у першому читанні.

Зустріч у рамках тріалогу (тристоронніх консультацій) щодо механізму призупинення безвізового режиму, яка відбулася у вівторок, завершилася без ухвалення рішення. Про це повідомили джерела, поінформовані про хід консультацій.

«Переговори, що пройшли у Брюсселі вранці, не дозволяють говорити про успішне завершення тріалогу», – наголосив один зі співрозмовників.

Джерела свідчать, що країни-члени ЄС чекають на поступки з боку Європейського парламенту. Зокрема, йдеться про суперечку щодо визначення категорій осіб, на які поширюватиметься призупинення на першому етапі. Європарламент наполягає, що має бути можливість зупиняти «безвіз» для окремих категорій громадян. Франція та Німеччина вважають, що призупинення має стосуватися одразу всіх громадян країни, яку Єврокомісія визнає проблемною.

Ще одним проблемним питанням є юридичний статус можливого рішення про призупинення «безвізу». Йдеться перш за все про те, чи потребує це рішення погодження з Європарламентом. За деякими даними, напередодні засідання представники ЄП були готові на поступки у цьому питанні, але у вівторок наполягали на попередній позиції.

Представники окремих країн-членів ЄС (перш за все Німеччини та Франції) також не були готові поступатися позицією.

Відсутність прогресу у цій сфері означає, що вирішення питання про безвізовий режим для України та Грузії також відтерміновується.

Крім того, у четвер, 1 грудня, Європарламент голосуватиме щодо затвердження угоди з безвізового режиму з низкою країн, серед яких Республіка Кірибаті, Соломонові Острови, Мікронезія, Тувалу, Маршалові острови.

Раніше в Євросоюзі заявляли про політичне рішення заморозити ухвалення нових рішень про скасування віз доти, доки не буде схвалений новий механізм призупинення безвізового режиму.

comments powered by HyperComments