Чекали три роки. У вересні на головній вулиці Харкова відкриють дошку Юрію Шевельову

Ніна Жаровська  |  Середа, 14 серпня 2013, 19:12
До 105-річчя всесвітньовідомого філолога та мовознавця Юрія Шевельова (1908-2002 рр.) у його рідному місті з'явиться меморіальна дошка.
Чекали три роки. У вересні на головній вулиці Харкова  відкриють дошку Юрію Шевельову

Ідея увіковічити пам'ять видатного ученого у Харкові належить місцевим активістам – представникам організацій  "Український клуб Слобідщини", Харківське історико-філологічне товариство та іншим поціновувачам українського слова. Кошти на меморіальну дошку почали збирати ще  навесні 2011 року.

 У березні 2013-го акцію підтримали харківські літератори та музиканти – Сергій Жадан, гурт «Ойра» та ще декілька їхніх колег влаштували благодійний концерт, аби зібрати кошти на дошку. 

За попередніми оцінками фахівців, її вартість – 15 тисяч гривень.

Переважна більшість пожертвувань надійшла від харків’ян, розповів один із організаторів акції Костянтин Черемський. Дошка уже готова. Вона досить велика – метр двадцять на метр.

«Дошка зроблена з двох матеріалів – це бронза і граніт. Виготовив Дошку скульптор Олександр Демченко. Але він врахував пропозицію харківського художника Валерія Бондаря», - описує Черемський.

Портрет Шереха (це псевдонім ученого) відлитий з бронзи, а на гранітній плиті висічено надпис.

Меморіальну дошку встановлять на будинку «Саламандри» (вулиця Сумська,17). Усі дозвільні документи місцева влада надала, розказав Черемський. Відкриття дошки відбудеться  5 вересня о 14.00. В цей же день заплановані наступні заходи на честь мовознавця:

- 15.30 - тематична прогулянка «Харків Юрія Шевельова» (від будинку «Саламандра»);

- 17.00 - прес-конференція представників Громадського оргкомітету з ушанування 105-річчя Юрія Шевельова в Харкові, запрошених гостей із України та зарубіжжя (Харків, вул. Сумська, 3, книгарня «Є»); 

- 18.00 - круглий стіл «Юрій Шевельов і сучасність», презентація нових видань Ю. Шевельова за участі відомих діячів науки, культури, мистецтв, гостей з різних областей України та з-за кордону (Харків, вул. Сумська, 3, книгарня «Є»).

Вхід вільний.

 

comments powered by HyperComments