Збитки харківського метрополітену з початку року складають 228 мільйонів гривень - ХАЦ

Середа, 28 жовтня 2020, 09:17
Збиток КП «Харківський метрополітен» за 9 місяців 2020 року склав 227,9 млн. грн (за 9 місяців 2019 року збиток був 169,6 млн. грн.).
Збитки харківського метрополітену з початку року складають 228 мільйонів гривень - ХАЦ

Про це повідомляє «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на дані порталу відкритих даних Харкова.

Збиток КП «Харківський метрополітен» за перше півріччя 2020 року був 210,4 млн. грн.

В лютому 2019 року, коли підвищували вартість проїзду в харківському метро з 5 до 8 гривень, міська влада запевняла, що харківський метрополітен точно не буде таким збитковим, як раніше, а можливо і стане прибутковим.

У «ХАЦ» виділили 4 головні причини, які на їх думку, призвели до такої значної кризи на цьому стратегічному підприємстві:

- Закупівля товарів, послуг та робіт по значно завищеним цінам у порівнянні з закупівлями цих же товарів, послуг та робіт дніпровським та київським метрополітенами.

- До 2009 року — послуги з прибирання, послуги з ремонту рухомого складу та послуги з ремонту ескалаторів — це послуги, які виконувались власними силами харківського метрополітену.

- Державна аудиторська служба зробила висновок, після проведення фінансового аудиту КП «Харківський метрополітен» за період з 1 січня 2016 по 28 лютого 2019, що це КП в 4 рази занижує свої доходи від рекламної діяльності. За 2019 рік, комунальне підприємство «Харківський метрополітен» отримало дохід розміром всього в 20,14 млн. грн. від надання в оренду рекламних площ. Замість 80-90 млн. грн. на рік - тільки 20.

- Прибутки від дії єдиного електронного квитка (E-ticket) отримує фірма-інвестор ТОВ «Фінансова компанія «Платіжний центр». Раніше ця фірма повністю була у власності ТОВ «Компанія з управління активами «Фінекс-Капітал», яке виплачує десятки мільйонів гривень дивідендів Геннадію Кернесу та його заступнику — Ігорю Терехову.

Потім ТОВ «Фінансова компанія «Платіжний центр» переписали на підставних осіб, але бенефіціари — не змінились. Це — Харківський міський голова та його оточення. В рамках договору міської ради та фірми-інвестора, протягом 10 років відсоток винагороди ТОВ «Фінансова компанія «Платіжний центр» з кожної поїздки в метро, трамваях, тролейбусах - 6,5% від вартості поїздки.

 

comments powered by HyperComments