Найстаріший за часів Незалежності у Харкові ліцей заявляє про рейдерство з боку родини Волоків

Вікторія Христич  |  Понеділок, 29 листопада 2021, 20:19
Педколектив разом із батьками учнів НВК «ЛІЦЕЙ ПРОФЕСІОНАЛ» б'ють на сполох: найстаріший у Харкові за часів Незалежної України ліцей вже четвертий рік поспіль зазнає низку спроб щодо агресивного захоплення закладу з боку двох із 6-ти своїх засновників.
Найстаріший за часів Незалежності у Харкові ліцей заявляє про рейдерство з боку родини Волоків

Про це йдеться у зверненні педагогів та співробітників ліцею до правоохоронних та контролюючих органів, копію якого щойно отримала редакція "Варти". 

"Ми розуміємо, що у нас не державна чи комунальна форма власності, але просимо вашого втручання і допомоги, — наголошує педколектив НВК "Ліцей Професіонал". — Від двох учасників ТОВ НВК "Ліцей Професіонал", а саме Волока А.В. і Спаулдінг-Волок Т.Р., протягом останніх 4-х років безпідставно потерпають учасники товариства, харківські освітяни, які все своє життя віддають справі розвитку освіти на Харківщині". 


Святкування 30 років ліцею, жовтень 2021 р.

ПРО ЩО ЙДЕТЬСЯ 

За 30 років роботи ліцей "Професіонал" підготував і випустив у життя 1575 молодих освічених харків’ян, які вчаться в провідних вишах в Україні та світу. 

Десять років із тридцяти НВК "Ліцей Професіонал" очолює директор Будко Оксана Володимирівна. Коли вона почала працювати, в ліцеї було 167 учнів та 48 співробітників. Сьогодні вчаться 627 учнів, працює 74 вчителя вищої кваліфікації, з них 9 кандидатів наук, 10 вчителів методистів, 31 – вчитель вищої категорії, 9 старших вчителів. Педколективу ліцею своєчасно та регулярно сплачується заробітна плата.

У складі засновників Ліцею є 6 осіб, серед яких, крім кривдників Волока А.М. та його дружини Спаулдінг-Волок Т.Р., входять: Товажнянський Л.Л. – член-кореспондент Національної академії наук, Почесний ректор НТУ «ХПІ», Почесний громадянин м. Харкова, Кузьменкова І.І., Шелудько Н.П. – відмінники освіти України, Товажнянська О.Л. – доктор медичних наук, професор, завідуюча кафедрою Харківського національного медичного університету.

Перше рейдерське захоплення ліцею "Професіонал" шляхом протиправної зміни директора відбулося 07 червня 2019 року. На підставі підробленого протоколу загальних зборів, було змінено директора навчального закладу Будко О.В. на ТВО директора, яким стала неатестована особа, що до того не мала жодного відношення до начального закладу. Самого факту проведення загальних зборів 07 червня 2019 року не було.

"Цими діями було фактично заблоковано діяльність ліцею, — розповідає Оксана Будко. — Результатами цих дій стали: загроза несвоєчасної видачі атестатів про середню освіту випускникам, затримка виплати співробітникам заробітної плати, зупинення оплати платежів за зобов'язаннями ліцею. Це підтверджується рішенням Господарського суду Харківської області від 03.12.2019 року у справі № 922/1992/19 та витягом з кримінального провадження №12019220490002728 від 11.06.2019 р."

Вказаний протокол від 07.06.2019 було визнано незаконним, а його рішення скасовані у судовому порядку (справа №922/1992/19). Також ліцеєм були вжиті заходи забезпечення з метою унеможливлення внесення відомостей до ЄДР без відома юридичної особи та інших засновників.

ДРУГА ТА ТРЕТЯ СПРОБИ РЕЙДЕРСТВА

Друга спроба захоплення ліцею відбулася 11 вересня 2020 року, коли у присутності одного лише Волока А.М. та представника його дружини, були імітовані ще одні загальні збори учасників НВК «ЛІЦЕЙ ПРОФЕСІОНАЛ». У цьому протоколі зазначається неправдива інформація щодо результатів діяльності товариства та знову фактично звільнено Будко О.В. з посади директора шляхом її відсторонення на невизначений строк, а також звільнено головного бухгалтера.

Протокол від 11.09.2020 є вигаданим, незаконним, неправдивим, що грубо порушує права директора, як посадової особи товариства, та самого навчального закладу - батьків і дітей ліцею, каже О.Будко. За її словами, фейковий протокол було оскаржено в судовому порядку (справа № 922/4039/20, станом на тепер справа знаходиться на перегляді Верховному Суді).

Третя спроба рейдерського захоплення ліцею триває зараз. 29.09.2021 року відбулося засідання Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції. На цьому засіданні розглядалась скарга Волока А.М. від 08.09.2021 року, під час оголошення якої стало відомо, що він вже звертався до приватного нотаріуса Тарасової Н.В. з метою вчинити дії щодо внесення змін до відомостей про ТОВ НВК «Ліцей Професіонал», а саме, щодо зміни виконавчих органів товариства (директора) на підставі протоколу від серпня 2021 року.

Тобто, у родини Волоків вже був готовий новий протокол від серпня 2021 року, за яким знову було звільнено директора Ліцею. Таким чином, судові розгляди триватимуть, і Ліцею найближчим часом буде необхідно знову відстоювати свого керівника у суді.

"Прийняттям подібних рішень Волоком А.М. одноособово (замість загальних зборів учасників НВК «ЛІЦЕЙ ПРОФЕСІОНАЛ») грубо порушуються права навчального закладу, його керівництва, працівників, дітей і їхніх батьків. Судові органи, в силу недосконалості законодавства, щоразу виносять суперечливі рішення, які не дають змоги закінчити рейдерство ліцею. Під загрозою не лише майбутнє навчального закладу, а усіх його 627 учнів", — заявляє педколектив НВК. 

Наразі правоохоронні органи поки що не відреагували на звернення Ліцею. Тож жодного результату за фактами підроблення документів і протиправного перешкоджання законній господарській діяльності від правоохоронців, нажаль, немає. Батькі учнів б'ють на сполох, задаючі питання: чи має приватний заклад освіти в Україні право на захист його від рейдерства?

comments powered by HyperComments