Жовто-блакитна майка лідера за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за 2017 рік - знову у Харківської області

Середа, 23 травня 2018, 19:21
Третій рік поспіль Слобожанщина впевнено тримає першість по Україні серед областей, поступаючись лише столичному Києву в загальнокомандному заліку.
Жовто-блакитна майка лідера за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за 2017 рік - знову у Харківської області

Такі дані опубліковані на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, на яке і покладено функції арбітра в частині обробки і аналізу по 64 показникам, згрупованих за 12 напрямками розвитку українських областей.

За 6 напрямами і 22 показниками Харківщина впевнено тримається в першій п'ятірці, друге місце область закріпила за собою в напрямках розвитку малого і середнього бізнесу, соціального захисту та безпеки, відновлюваної енергетики та енергоефективності. Якщо порівнювати з попередніми роками, то перше місце за 2017 рік у Харківській області в напрямках «Ефективність ринку праці», «Доступність і якість послуг у сфері освіти» і «Раціональне природокористування та якість навколишнього середовища». Харків'яни – перші за 9 ключовими показниками (в 2016 їх було 7, а в 2015 - 4) у сфері соціального забезпечення населення, розвитку підприємництва, підвищення енергоефективності, якості освіти, соціального захисту дітей і поліпшення екологічної ситуації в регіоні.

На сайті Мінрегіону зведений моніторинг по всіх областях займає 90 сторінок: цифри, дані, відсотки, тис. тонн, тис. гривень, обсяги, оцінки, одиниці і т.д. Хочете побачити, як країна, в розрізі по регіонах, жила 12 минулих місяців - читайте цей найважливіший фінансово-статистичний збірник.

Я про інше хочу сказати. Третій рік бути першими - це не випадковість, не тенденція, це - закономірність. Це оцінка ефективності керівника області на займаній посаді та оцінка діяльності всіх членів команди управлінців-однодумців, яку зібрала Юлія Світлична, оцінка їх злагодженої роботи на результат для поліпшення життя кожного жителя регіону. Непростого, складного, прикордонного регіону, де ще не так давно було закрито повітряний простір, траплялися теракти і п'ята колона за участю руськоміровців планувала створити «харківську народну республіку».

Очолити таку область, та ще в момент важкого економічного спаду, практично повної зупинки промисловості - необхідно було мати сміливість і володіти зухвалістю, щоб прийняти цей виклик, і швидкими темпами долати перешкоди і досягати амбітних цілей.

Сьогодні Харківська область - стабільна, мирна, безпечна. Вона приваблює не тільки іноземних інвесторів, завдяки активному просуванню Світличної області на міжнародній арені, а й представників вітчизняного бізнесу. Так, за результатами 2017 року на 1 долар зовнішніх іноземних інвестицій припадає відразу 5 доларів, вкладених у виробництво і сферу послуг вітчизняними підприємцями: бізнес голосує грошима, відчуваючи підтримку та сприяння регіональної влади.

Слобожанщина стала міжнародним майданчиком для десятків форумів, семінарів, зустрічей бізнесменів, промисловців, вчених, працівників сфери освіти, науки, IT, інновацій, культури, спорту, міжнаціонального спілкування. Тут наочно видно, як реалізуються реформи децентралізації, освіти, сфери медицини, адміністративних послуг. Президент назвав Харківську область драйвером позитивних змін, а глава Кабміну підкреслив, що полность задоволений роботою Світличної та зазначив, що Харьковщіна - класний регіон з величезним потенціалом, головне завдання - його розкрити. І з цим завданням Світлична, як бачимо по соціально-економічним показникам, справляється на «відмінно».

Будуються нові школи і ФОКи, модернізуються і поліпшуються умови в опорних школах в районах, відкриваються інклюзивної-ресурсні центри, отримало підтримку профтехосвіту, відкривають спортивні майданчики, басейни, дитсадки.

Приділяється в області увага медицині - проводяться капітальні ремонти поліклінік і обласних лікарень, прийнято рішення про будівництво нового онкологічного центру, повсюдно передається нове обладнання на баланс медикам, з метою підвищення кваліфікації вітчизняних докторів залучаються до обміну досвідом іноземні лікарі-провідні світові фахівці.

Реформується і освіта у глибинці: вже зараз 100% шкіл області мають доступ до інтернету, за рахунок обласного бюджету закуповуються шкільні автобуси, спеціалізовані класи, інвентар.

По області запустили унікальний проект «Енергія світла», згідно з яким всі населені пункти найближчим часом будуть на 100% забезпечені вуличним освітленням.

Наріжним каменем керівник Харківщини поставила і питання підвищення соціальних гарантій: Світлична особисто провела ряд зустрічей з менеджментом ключових заводів і домоглася підвищення для працівників заробітних плат в середньому по області на 44%. Ставка на відродження промисловості була єдино вірним рішенням: у 2017 році знову запрацював ХТЗ, танковий завод ім.Малишева отримав 100% завантаження потужностей, Харківський турбоатом забезпечений портфелем замовлень на кілька років вперед. Вперше з 2011 року в області зафіксовано невпинний ріст виробництва - 106,1% і це вище, ніж по країні (99,9%), а в машинобудуванні цей показник ще вище - 107,9%. Також створено 4000 нових місць у виробництві.

Будівництво нових мостів (Ізюмський, Губарівський), шляхопроводів (Пісочинський), масштабний капітальний ремонт доріг (їх в області понад 9000 км), які по 35-40 років не ремонтувалися - ось чим зайняті фахівці профільних підприємств. Для того, щоб реалізувати задумане, в Харківській області побудували і недавно запустили найпотужніший в Україні асфальтовий завод. Відомо, що на одного працівника в сфері дорожнього будівництва доводиться ще 5 в суміжних галузях. А це означає - приплив податків і зборів до бюджету області, що дає можливості для подальших інфраструктурних перетворень.

Таку роботу і турботу про свої нагальні потреби відчувають люди. Саме тому 64% жителів Харківської області в останньому соціологічному опитуванні, проведеному трьома провідними компаніями, позитивно оцінили роботу голови ХОДА Юлії Світличної. Такий солідний кредит довіри зараз складно знайти навіть серед відомих політиків. Світлична ж себе спочатку позиціонувала як управлінець - вольовий, упертий, наполегливий і ефективний в рамках своїх повноважень.

І за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів можна з повною впевненістю сказати, що Юлія Світлична вкотре довела, що вміє брати на себе відповідальність , не боїться поставлених завдань, сміливо береться за вирішення проблем і питань, які до неї не робилися десятками років. Саме вона і є драйвером позитивних змін у ввіреній їй Харківщині.

Так тримати!

comments powered by HyperComments