Вчора в Харкові солістки La Scala співали для України і про Україну - Андреас

Марія Андреас  |  Четвер, 26 квітня 2018, 14:03
Stabat Mater dolorosa. Вічна скорботна музика, що супроводжує нас ці чотири роки. «Варто мати скорботна»- в цих словах квінтесенція скорботи і болю.
Вчора в Харкові солістки La Scala співали для України і про Україну - Андреас

З моменту свого створення кантата побачила безліч інтерпретацій. І в кожній партитурі була своя нитка - хтось писав гімн боротьбі з расовою дискримінацією, хтось маніфест жертв сталінських репрессиий, хтось- присвятив свою обробку теракту 11 вересня..

Вчора солістки La Scala співали для України і про Україну. Страждання нашої землі. Спогади про річницю Чорнобильської трагедії. Біль страждаючих дітей - всьому знайшлося місце в цьому унікальному творі.

Але в цей вечір у ціій бездонній, пронизаній великим сумом музиці, було світло. Тому що зал був повний небайдужих людей. Тому що вони прийшли підтримати проект для дітей, досить сміливих щоб жити повним життям у світі, не пристосованому для них. Благородна мета дарує надію.

У залі багато дітей з батьками, маса знайомих облич. В залі Посол Італії. Глава області. Місія ОБСЄ. А поруч світлі молоді люди з «Літаючого будинку». Всі стали глядачами та причетними до світлої справи. І мені дуже близько і зрозуміло, як важливо дітям і молодим людям, яких довго не сприймали повноправними членами суспільства, хоч на один вечір стати учасниками суспільного життя. Благородна мета концерту почала працювати вже вчора, вивівши їх на сцену і посадивши в перші ряди.

І трохи про земне. Задумайтесь на хвилину: посол Італії приїжджає на концерт в Харків. Солістки світової опери, зі сцени нашого оперного театру, говорять українською мовою теплі слова нашим дітям. Правда, чотири роки тому ніхто не міг собі це уявити? Що за чотири місяці цього року пан посол двічі буде гостем у Юлії Олександрівни - спочатку на матчі Ліги Чемпіонів, а тепер - на концерті? А завтра з нашого аеропорту летить перший рейс до Мілану.. Це глобальний меседж європейцям про привабливість і безпеку нашої області.

Так, ще йде війна. Але ми повинні будувати Україну для майбутнього мирного і щасливого життя. І будувати її відкритою для всіх, щоб кожен міг реалізувати себе, незалежно від своїх особливостей розвитку. Сьогодні був вечір інвестицій в душі і однозначно ще один крок на шляху розвитку регіону. Весна вже прийшла до нас, зміни почалися.

Скажу чесно, я стійко трималася до AveMaria. Потім відчула сльози. Здатність співпереживати характеризує глибину української душі. Тому образи Шуберта і Перголезі такі близькі і зрозумілі нам. І тому у нашого народу є надія на перемогу й щасливе майбутнє.

comments powered by HyperComments